Cevap :

MERHABAʕ´•ᴥ•`ʔ

Öncelikle Mantık Yürütelim;

İYONLAR

İyonlar, İyonya adı verilen şehir devletinde yaşıyorlardı. 12 şehir devleti kuran İyonların başkentleri yoktur. Merkeziyetçi olmayan iyonların siyasi yapılanması şehir devleti şeklindeydi. Koloniciliğe önem veren iyonyalılar özelliklerinden bir diğeri ise deniz ticareti alanında ileri gitmeleridir.

APOLLON TAPINAĞI

Antik coğrafyacı Strabon, Didim’deki Apollon Tağınağı’nı dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı kabul eder. Antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlenen tapınağın ithaf edildiği Apollon, Zeus ve Leto’nun oğlu, Ay Tanrıçası Artemis’in de ikiz kardeşi. Güneş, ışık, müzik ve kehanet tanrısı olan Apollon, kökeni Hititlere dek uzayıp giden bir Anadolu Tanrısı. 6. yüzyılda Milet ile Didim arasındaki “Kutsal Yol” üzerine tapınak inşa edilmiş; Apollon’un tunç heykeli de tapınağa hediye edilmiş. Bu heykel Milet sikkelerinde de yer alıyor. İyonik düzendeki tapınak, 38x85 m. boyutlarında. Panormos Limanı’ndan denize açılacak tüccar ve askerler Apollon Tapınağı’nda fal baktırır, tanrılara kurban sunarlarmış. Kutsal avluya inilen kapıların arasında yer alan 70 ton ağırlığındaki tek parça mermer blokun, dünyanın en büyük mimari elemanı olduğu tahmin ediliyor.

ARTEMİS TAPINAĞI

Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinir. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te milattan önce 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.

Artemis Tapınağı Efes bölgesinin ekonomik olarak güçlü bir bölgesinde yer almaktaydı ve tüccarlar ve Anadolu'nun her yerinden yolcular tarafından ziyaret edilmekteydi. Tapınak birçok inanıştan etkilenmiştir ve birçok farklı dinden insan için bir inanç sembolü olmuştur. Efesliler Kibele'ye taparlardı ve inançlarının büyük bir kısmını Artemis'e de dahil ettiler. Artemis Kibele, Romalı karşıtı Diana'dan çok farklı bir şekil aldı. Artemis kültü uzak diyarlardan binlerce tapanı çekti. Hepsi bu yerde bir araya gelip ona taparlardı.

CELSUS KÜTÜPHANESİ

Celsus Kütüphanesi, Roma İmparatorluğu‘nun altın yıllarında inşa edildi. Roma, Cumhuriyet’ten, İmparatorluğa geçtiği M.Ö 27 yılından itibaren iki asır boyunca sürekli yükselmiş ve Trajan ve Hadrian gibi imparatorlar döneminde zirveyi görmüştü

Roma‘nın imparatorluğa evrilmesinin mimarı olan İmparator Augustus‘un (Jül Sezar’ın manevi oğlu) attığı sağlam temeller bu iki imparatorun döneminde adeta meyve vermiştir. Efes gibi Roma‘nın Doğu‘daki en önemli kentinde, bu dönemin ihtişamını görmek mümkündür.

Efes Antik Kentinde Roma Dönemi

Efes Antik Kenti, altın çağını Roma İmparatorluğu’na bağlı olduğu 1. ve 2. yüzyıllarda yaşadı. Bu dönemde Roma İmparatorluğu’nun “Asya Eyaletleri Başkenti” gibi bir unvana sahip olan Efes, Roma mimarisi ile tekrar imar edildi.

Romalıların hukuk, mimarlık ve mühendislikteki başarıları, onları güçlü imparatorluk yapan başlıca etkenlerdi. Gittikleri yerlere su kemerleri, mahkeme ve hükümet binaları, yollar yapan Roma, bu şekilde eyaletlerini kalkındırırdı.

Efes’in en müreffeh dönemi Nerva-Antonine Hanedanı olarak da bilinen “Evlatlık İmparatorlar”döneminde yaşanmıştır. Bu beş büyük imparatordan Hadrian, Efes Antik Kenti’nin limanını temizletir ve kenti ihya eder. Kütüphane de onun hükümdarlık yıllarında inşa edilir.

BU BİLGİLERE DAYANARAK;

Cevap B ŞIKKI