Cevap :
ѕαℓαм :)
Düzlem modeli neye denir ?
- Dúzlem modeli bir şekilin düz olmasına denir . Mesala halının üzerindeki desenler , yola çizilmiş şekiller ve defteri çizilmiş veya yazılmış yazıya düzlem model denir . Düzlem model asla yuvarlak bir şey gibi şey olamaz . Düzlem modeli olmak istiyorsa sadece düz olması lazımdır . Zaten eke de düzlem modellerini koyacağım . Başka bir örnek verilecek olursa evin çatısı düzlem modeli değildir , fakat çizimlenmiş hali düzlem modelidir . Polisin bir yere dur yazarsa o düzlem modeli olur .
Örneklerle açıklayalım :
- Deftere çizilmiş bir top
- Pürüssüz duvar
- Kitaplarımızın kapağı
- Taşsız yollar
- Halı gibi bir çok örneklerle açıklayabiliriz .
Soruna geçelim :
- Kalem bir düzlem modeli değildir . Halı ise hem düzlemsel şekil , hemde düzlem modelidir . Yumurtada düzlem modeli değildir . Yanında eğik eğik çizgiler olduğu için düzlem modeli değildir . Şişede düzlem modeli değildir . Onunda yumurta gibi eğik çizgileri vardır . Tahtanın ise yüzeyi hem pürüssüz hem de düz olduğu için düzlem modelidir . Hem okullarda ki tahta da buna örnek verilebilir . Kitap düzlem modeli değildir . Fakat kapağı düzlem modelidir . Top da bir düzlem modeli değildir . Dediğimiz gibi yuvarlak cisimler asla düzlem modeli olmaz . Lambadada çoğu cisimde olduğu gibi eğikler var . Eğer bu cisimlerde eğikler olmasaydı onlarda bir düzlem modeli olarak sayılır .
Kısacası sorunu özetleyelim :
Kalem : Kalem düzlem model değildir .
Halı yüzeyi : Halı yüzeyi düzlem modelidir .
Yumurta : Yumurta düzlem modeli değildir .
Pet şişe : Pet şişe de düzlem modeli değildir .
Tahta : Tahta düzlem modelidir .
Kitap / Kitap kapağı : Kitap düzlem modeli değildir , fakat kapağı düzlem modelidir .
Top : Top düzlem modeli değildir .
Ampul : Ampul düzlem modeli değildir .
Konuyu kısa keselim :
- Eğer bir cisimde eğikler varsa o cisim düzlem modeli değildir . Fakat bir cisimin hem yüzeyi düz ve pürüssüz olursa o cisim düzlem modeli olarak sayılır .
Örnek çözelim :
Aşağıdakilerden hangisi düzlem modelinin ţâñımıđıŕ ?
A) Düz olan yerlere denir .
B) Düz olmayan yerlere denir .
C) Düz olan şekillere denir .
D) Düz olmayan şekillere denir .
- Cevap A'dır . B ile D şıkları zaten önceden elenir . Fakat C şıkkı ise düzlemsel şekile örnektir . Biz bunla ilgili konuşmadığımız için cevap C şıkkı da değildir . Geriye ise A şıkkı kalıyor . Cevap A seçeneğidir .
Geçti gülümsemeler , geçti gülüm seneler .
#bazilarivar
#anlarlar
#no1