Cevap :
Cevap:
Halk Oyunları
Halk oyunları yönünden çok renkli olan Kars, ağırlıklı olarak Kafkas yöresi oyunlarından çok etkilenmiş. Halk oyunları düğünlerde, bayramlarda, evdeki şenliklerde, konuk ağırlamada-uğurlamada, kış ve yaz gecelerinde, arkadaş toplantılarında günlük yaşamın bir parçası. Oyunların hep bir mevzusu var. Günlük yaşamdan olaylar veya savaşlar simgelenebiliyor. Ayrıca kadınla birlikte oynanan oyunlarda kadına olan saygı, ciddiyet ve dengeli hareketler varken erkeklerde ise sert, çeviklik ve savaşçı kişiliği görebiliyoruz
Meşhur Gravyer Peyniri
Çok farklı meralarda otlayan ineklerin günlük sütleriyle imal edilen Kars gravyeri lezzet avcılarının peşine düştükleri dünyaya ün salan bir peynir çeşidi. Kars Gravyeri için kullanılan süt ise sadece Mayıs – Temmuz arası üretilen sütten elde edilebiliyor. Şarap içenlerin de tercih ettiği peynirlerden biri olan gravyer peyniri ayrıca spagetti ve makarnalara da çok yakışıyor. Kars’da üretildiği için Kars peyniri olarak da biliniyor. Şehir merkezinde pek çok yerde gravyer peyniri satan yer ile karşılaşabilirsiniz.
Kaz Eti Lezzeti
Bir diğer geleneksel lezzet de kaz eti. Gastronomi dalında uluslararası arenada da nam salmış Kars kazı tam 4.000 yıllık bir kültür. Bu lezzete ulaşmanın püf noktaları çok, ancak şu kadarını söyleyelim kaz ilk kar düştüğünde kesilirmiş. Etinin lezzetli olması için bu işlemden sonra tuzlama ve kurutulma işlemi var. Kaz eti dürüm, tandır ve güveç olarak da yeniyor. Ayrıca kaz suyu ile pişmiş bulgur pilavı da menüde mutlaka olmazsa olmazlardan.
Gölde Balıkçılık
Çıldır Gölü’nde geleneksel balık avlama, sanki bir ritüel. Geceleri -20 dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle gölün üzerini buz kaplıyor. Çok özen ve büyük bir titizlikle kazma kürekler yardımıyla buz tabakası kırılıyor, gölün içine ağlar atılıyor ve balık avlama başlıyor. Çıkan balıklar çevre il ve ilçelere satılıyor.
Aşıklar Geleneği
Çok eski yıllara dayanan Aşıklık Geleneği Kars’a özel bir kültürel miras. Geleneğe uygun bir biçimde şiir söyleyebilen, karşılıklı atışma yapabilen, hikâye anlatabilen ve icralarını çoğunlukla saz eşliğinde gerçekleştiren Karslı aşıklar bu geleneği yüzyıllardır dağ, ova, köy demeden dolaşarak sürdürüyorlar. Yürekleri ısıtan türkülerine kulak verip aşık atışmalarını deneyimlemek için Kars’a mutlaka gidin.
Kolay gelsin