Cevap :

Tanzimat sonrası Osmanlı Devletini soruyosa böyle

Açıklama:

a) Bu dönemde Osmanlı Devleti’nde Batı tarzı okullaşma süreci (rüştiye, idadî, Dârülfünun, Dârülmuallimât, Mekteb-i Hukuk ve Sanayi-i Nefise Mektepleri) ele alınır.

b) II. Abdülhamit Dönemi’nde eğitim alanında yapılan çalışmalar ile bu dönemde yapılan yenilik ve uygulamaların Cumhuriyet Dönemi’ne etkileri vurgulanır.

c) Osmanlı Devleti’ndeki azınlık ve yabancı okullar ile bu okulların faaliyetlerine yer verilir.Osmanlı Devleti’nde Batı tarzı okullaşma süreci (rüştiye, idadî, Dârülfünun, Dârülmuallimât, Mekteb-i Hukuk ve Sanayi-i Nefise Mektepleri)

II. Abdülhamit Dönemi’nde eğitim alanında yapılan çalışmalar

Osmanlı Devleti’ndeki azınlık ve yabancı okullar açıldı.

Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinden Tanzimat Fermanı’nın ilanına kadar olan sürede eğitim ve öğretim hayatında medreseler önemli bir yere sahip olmuştur. Medreselerin ilk dönemlerdeki başarılı faaliyetleri, son dönemlerde yerini müspet ilimlerden uzak, deney ve gözleme önem vermeyen ezberci bir yapıya bırakmıştır.

Tanzimat Dönemi’nde yenileşme ve iyileştirme fikirleri yönetici kesimde kabul görmüş, lakin gelişmelere öncülük etmesi gereken eğitim öğretim kurumlarının bu konuda yeteri kadar yardım ve desteği olmamıştır. II. Mahmut Dönemi’nde Avrupa’ya öğrencilerin gönderilmesiyle birlikte, Avrupa’da eğitim gören öğrenciler önemli mevkilerde görev almıştır. Bu gençler, Batı kültürünün Osmanlı ülkesinde yayılmasını hızlandırmıştır. Eğitimin geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar, Batılı anlamda eğitim veren okullar üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu dönemde Meclis-i Maarif-i Umumiyye (Genel eğitim meclisi) idari yapılanmayı yürüterek eğitim sistemindeki problemlerin çözümüne önemli katkı sağlamıştır.

1869 Maarif-i Umumiye Nizamnâmesi ile eğitim sistemindeki sorunlara köklü çözümler bulunmaya çalışılmıştır. Nizamnâme ile İlköğretim (Mekteb-i İptidaî ve Mekteb-i Rüştiye) Ortaöğretim (Mekteb-i İdadîye ve Mekteb- i Sultaniye) ve Yüksek öğretim (Dârülfünun) olarak üç kısma ayrılmıştır. Bu bağlamda köylere ve kasabalara rüştiye, kentlere idadî açılmasına karar verilmiş, ayrıca merkezî şehirlere de Fransız okulları örnek alınarak Sultaniye adlı okullar açılması planlanmıştır.