Cevap :
Merhabalar Efenim ^•^
ATASÖZÜ NEDİR ?
- Çok ama çok geçmişten gelen kimler tarafından söylendiği belli olmayan kalıplaşmış sözlere atasözü denir . Atasözleri genellikle uzun deneyimlerden yararlanarak yapılmıştır . Uzun bir şeyi kısaltmak istiyorsak atasözlerini kullanabiliriz . Mesala Ahmet parasını biriktire biriktire zengin oldu demek yerine damlaya damlaya göl olur atasözünü kullanabiliriz . Damlaya damlaya göl olur atasözü ise birşeyi biriktire biriktire o şeyden çokça olur demektir . Atasözleri toplum tarafından benimsenmişlerdir . Örnekler verelim .
>> Ayağını yorganına göre uzat : Bu atasözünün anlamı kişilerin paralardan çok derecede harcama yapmamaları anlamına gelir .
>> Ateş olmayan yerden duman çıkmaz : Bu atasözünün anlamı birşeyin gerçek veya gerçek olmadığının şüphesi ile anlaşılır .
>> Sakla samanı , gelir zamanı : En değersiz şeyler bile atılmamalıdır . Onları da biriktirip ileride çok güzel bir şeyler oluşturabiliriz .
>> Armut piş ağzıma düş : Bu atasözünün anlamı ise bir şeye hiç emek vermeden çaba harcamadan herşeyi hazır olarak ayağına gelmesidir . Yani bir bireyin para için çalışmayıp başkasından beklentisi olan kişi için bu atasözü kullanılabilir .
>> Gözü yükseklerde olmak : Bir kişiden daha büyük bir beklenti beklemek , daha güzel şeylerin olması anlamına gelir . Mesala bir çocuk sınava giriyorsa annesinin gözü yükseklerdedir . Hep çocuğun güzel bir sonuç almasını istemektedir .
Bu atasözleri ile ilgili cümleler kurup bu cümlelerin anlamlarına bakalım :
- Biz ailece ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz . >> Bu ailenin çok derecede harcama yapmaması , bilinçli olması anlamına gelir .
- Ben boşuna demedim ateş olmayan yerden duman çıkmaz diye . >> Bu cümlede bir bireyin başka bir bireye uyup bir şeyler alması ve bunun sonucunda da gerçek olmaması anlamına gelir .
- Sakla samanı , gelir zamanı : Bu masayı atmamalısın çünkü : " Sakla samanı gelir zamanı " >> Bu cümlede bir bireyin başka bir bireye ileride bu masanın da kıymetini anlayacaksın demek istemiştir .
- Armut piş ağzıma düş : O hiç bir şey yapmadana armut piş ağzıma düş derdi . >> Bu cümlede bir bireyin hep hazırcı olması , hep başka birilerinden bir şey beklemesi anlamında kullanılmıştır .
- Gözü yükseklerde olmak : Oğlunun sınava gireceğini duyan annenin gözü hep yükseklerdeydi >> Bir annenin oğlundan aşırı derecede ümitlenmek anlamında kullanılmıştır .
DEYİM NEDİR ?
- Anlatıma akıcılık katan , bir uzun cümleyi kısaltan özlü sözlerdir . Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmışdır . Fakat gerçek anlamda olan deyimlerde vardır . Genellikle de birden çok sözcükle / kelimeyle türetilmiştir . Kalıplaşmıştır . Atasözünde olduğu gibi uzun bir cümleyi kısaltmak istiyorsak deyimlerden yararlanabiliriz . Örnekler verelim :
>> Ateş püskürtmek : Bir kişiye aşırı derecede kızmak , çok sinirlenmek
>> Dolap çevirmek : Birisinden çok gizli olarak iş yapan kimseye denir . Bu deyim gerçek anlamda da kullanılmıştır .
>> Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş : İki tane küs olan iki kişinin bir araya gelip , yakınlaşması için kullanılan deyimdir .
>> Pabucu dama atılmak : Bir kişi eğer önemini yitirmiş yani önemini kaybetmişse bu deyimi o kişi için kullanabiliriz ,
>> Ateş pahası : Satışta olan bir ürüne aşırı derecede pahalı olmasına ateş pahası denir .
Bu atasözleri ile ilgili cümle kurup bu cümlelerin anlamlarına bakalım :
- Annesi çocuğa çok sinirlenip ateş püskürttü . >> Bir annenin çocuğa aşırı derece de sinirlenmesi anlamında kullanılmıştır .
- Annesinden ve babasından dolap çeviriyordu . >> Annesinden ve babasından gizli saklı işler çeviren birisi için kullanılmıştır .
- En sonunda tencerenin yuvarlanıp kapağını bulacağını biliyordum . >> En sonunda iki bireyin barışması yani küslükten uzaklaşması anlamında kullanılmıştır .
- Büyük bir kardeşe yeni kardeş olunca büyük kardeşin pabucu dama atıldı >> Bir bireyin kardeşinin olması ve o bireyin unutulması anlamında kullanılmıştır .
- Otobüs fiyatlarının ateş pahası olmasından şikayetçiydim . >> Bir bireyin otobüs fiyatları çok pahalı olduğu için şikayetçi olması anlamında kullanılmış bir deyimdir .
ATASÖZLERİ ve DEYİMLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ :
- Söyleyenleri belli değildir .
- Kısa ve özlü sözlerdir .
- Az kelimeyle çok şey anlatmaktadır .
- Genellikle hepsi mecaz anlamlıdır .
- Deyim ve atasözlerinin yerleri asla yer değiştiremez .
❗ Cevap alıntı değildir ❗
#OptiSınav
Merhaba✔
Atasözü Nedir?
Atasözleri atalarımızın yıllar boyunca yaşadıkları tecrübelerine dayalı olarak düşüncelerini, öğüt ve fikirlerini, çoğu mecaz yolu ile kısa ve kesin bir şekilde anlatan özlü sözlerdir.
Atasözlerinin Özellikleri;
✔Bize öğüt verirler
✔Kısa sözle çok şey anlatırlar
✔Genellikle mecazi anlam taşırlar
✔Genellikle cümle şeklindedirler.
✔Kimin söylediği belli değildir.
✦ Atasözülerine Birkaç Örnek Verelim:
⋆ Allah'tan umut kesilmez.
⋆ Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.
⋆ Acele işe şeytan karışır.
⋆ At ölür meydan kalır, yiğit ölür şan kalır.
⋆ Atılan ok geri dönmez.
Deyim Nedir?
Deyim:Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim " denir.
Deyimin Özellikleri:
=> Deyimler birden fazla sözcük grubundan oluşur.
=> Deyimler genelde mecaz anlam taşır,deyimleri oluşturan kelimelerden en az biri mecaza kayar.
=> Deyimler genelde mastar durumundadır,yani bir eylemi (fiili) karşılar.
=> Deyimler genel kural niteliği taşımaz,bu yönüyle atasözlerinden ayrılır,farklılık gösterir.
Deyimlere Birkaç Örnek Verelim:
=> Nefesi kesilmek
=> Gözleri yolda kalmak
=> Saman altından su götürmek
=> Karda gezip izini belli etmemek
=> Dünyadan haberi olmamak
Not:
Deyimin birdiğer adı ''tabir''dir.
Ek Bilgi!
Özene bezene deyiminin anlamı:
=> Bir iş,konu,ödev,proje,sorumluluk gibi eylemleri dört dörtlük yerine getirmek hatasız titiz ve temiz bir çalışma gibi.
Örnek Cümleler:
=> Ödevleri özene bözene yapıyor.
=> Çalışmalarının tümü özene bözene yapılmıştır.
=> O her işini özene bözene yapar.
Kolay Gelsin!
#OptiSınavda