Cevap :

Açıklama:

  1. *Mozaik hastalığının sırrını ortaya koydu*

1851 yılında Amsterdam’da doğan Beijerinck, Delft Teknik Okulu’ndan kimya mühendisi olarak mezun olduktan sonra doktorasını Leiden Ünversitesi’nde doktora yapmaya başladı. Bu süreçte ilgi ve çalışma alanını çevresel mikrobiyoloji olarak belirleyen Beijerinck, bugün Wageningen Üniversitesi olarak bilinen Wageningen Tarım Okulu’nda öğretmenlik yapmaya başladı.

1897 yılına gelindiğinde Beijerinck, bu tarihten itibaren 23 yıl boyunca çalışmalarını sürdüreceği Delft Mikrobiyoloji Okulu’nu kurdu. Burada tarımsal ve endüstriyel mikrobiyoloji üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Beijerinck, 1989 yılında sebze ürünlerinde de büyük kayıplara yol açan mozaik hastalığının kaynağını ortaya koyarak tütün mozaik virüsünün tanımlanmasına katkı sağladı.

2. Azotun besine dönüşme sürecini aydınlattı*

Azotun amonyum iyonlarına dönüşerek bitkiler için besin kaynağı haline gelmesini sağlayan azot fiksasyonu sürecini keşfetmeyi başaran Beijerinck, toprak verimliliği ve tarım için kilit rol oynayan bu biyokimyasal reaksiyonun yanı sıra bitkiler ve bakteriler arasındaki ortak beslenme örneklerini de ortaya koyarak tarıma çok önemli biyolojik bilgiler sunmayı başardı.

3. Yalnızca bitki hastalıklarına yoğunlaştı*

79 yaşında hayata veda eden Beijerinck, yaşadığı dönemde kendisi ile benzer çalışma alanlarında ünlenen Louis Pasteur ve Robert Koch gibi figürlerin gölgesinde kalsa da, onu aynı üne ve belki de yaptığı keşiflerle Nobel Ödülü’ne kavuşturamayan şeyin beşeri hastalıklar yerine yalnızca bitki hastalıklarıyla ilgilenmesi olduğu dile getiriliyor.

umarım yardımcı olmuşum dur