Cevap :

Açıklama:

en iyi seçer misin lütfen

Görseli göster Esra12129

Cevap:

Selam;

                                                     VERGİ

Vergi, ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak olarak aktarılmasıdır.Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır.  Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. Gerekli üretim faktörlerini sağlarken kamu fonlarını kullanır.

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Vergi sisteminde dolaylı ve dolaysız olmak üzere 2 ayrı vergi türü vardır. Kişilerden dolaylı yollarla, tüketim / harcama üzerinden alınan vergilere dolaylı vergi, gelir-kazanç veya servet üzerinden alınan vergilere de 'dolaysız vergi' denmektedir.

Vergi türleri kendi içlerinde bellikodlarla isimlendirilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait vergilistesinde oldukça fazla sayıda vergi çeşidi (532) olmasına karşın, başlıca vergiçeşidi dendiğinde karşınıza 7 adet vergi çıkar. Bunlar;

  • Gelir Vergisi (Dolaysız vergi)
  • Kurumlar Vergisi (Dolaysız vergi)
  • Katma Değer Vergisi (KDV) (Dolaylı vergi)
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) (Dolaylı vergi)
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) (Dolaysız vergi)
  • Damga Vergisi (Dolaylı vergi)
  • Emlak Vergisi   (Dolaysız vergi)        

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisine tabi olan kişiler gerçekkişilerdir. Bunlar; hukuki olarak hak edinebilecek olan ve yetki kullanabilen,kurumsallaşmamış olan mükelleflerdir. Gelir Vergisi Kanunu’na göre bu vergitürünün tanımı; ‘’Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde eldeettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.’’

Kurumlar Vergisi Nedir?

Kurumlar vergisi; kuruma ait kazançlar üzerindenalınan vergi türüdür. Bir takvim yılı içerisinde elde edilen safi kurum kazancıüzerinden hesap edilerek devlete ödenir.

Bu vergi türüne tabi olan kurumlar;

  • Sermaye şirketleri,
  • Kooperatifler,
  • İktisadi kamu kuruluşları,
  • Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler,
  • İş ortaklıkları.

Kurum vergisi, kurum kazancının %20’si oranında devlete ödenir.

Katma Değer Vergisi Nedir?

Katma değer vergisi (KDV); satılan mal veya hizmetisatın alan kişinin, mal veya hizmeti satan kişiye ödediği vergidir. Katma değervergisi dolaylı bir vergi türüdür. Mal ya da hizmeti satın alan kişi satankişiye belirli bir ücret öder. Bu ücretten belirli oranlarda kesinti yapılır.Bu kesinti KDV’dir. Devlet tarafından belirlenen KDV oranlarıysa %1, %8,%18 olmak üzere üç çeşittir.

Katma değer vergisi mükelleflerikimlerdir?

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 8. Maddesine göre KDV mükellefleri;

Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanlar,

İthalatta mal ve hizmet ithal edenler,

Transit taşımalarda gümrük ya da geçiş işlemine muhatap olanlar,

PTT İşletme Genel Müdürlüğü ve radyo ve televizyon kurumları,

Her türlü şans ve talih oyunlarını tertip edenler,

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde belirtilen mal ve hakları kiraya verenler.

Katma Değer Vergisi’nin konusunuteşkil eden işlemler:

Türkiye’de yapılan ve KDV’ye tabi olan işlemler;

Ticari, sınai, zirai faaliyetler ve serbest meslek faaliyeti kapsamında yapılan teslim ve hizmetler,

Her türlü mal ve hizmet ithalatı,

Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler. (Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 1)

Özel Tüketim Vergisi Nedir?

Özel tüketim vergisi; belirli bir mal ya daürünlerin üzerinden maktu veya oransal alınan bir vergi türüdür. ÖTV lüks,sağlığa ya da çevreye olumsuz etkileri bulunan mallar için uygulanır. Bu açıdansosyal fayda sağlaması amaçlanan bir vergi türüdür.

ÖTV hangi ürünlerde uygulanır?

Kürk, lüks araba ya da mücevher gibi lüks ürünlerde,

Tekel ürünleri gibi insan sağlığını tehdit edebilen ürünlerde,

Benzin, kömür ya da fosil atık gibi çevreye zararı olan ürünlerde uygulanır.

ÖTV istisnası ne anlama gelir?

Lüks olarak değerlendirilen mal ya da hizmetlerdenalınan ÖTV, kanunda bazı istisnaları da beraberinde getirir. Kanuna göredolmuş, taksi, otobüs, minibüs, çekici, kamyonet ve kamyonla ticari yüktaşımacılığı yapan firmalar, şehir için yolcu taşımacılığı yapan firma vekişiler bu istisnadan faydalanır.

Damga Vergisi Nedir?

Kişiler arası, kurumlar arası ya dakişilerle kurumlar arasında oluşan her türlü hukuki ve resmi işlemleribelgeleyen kağıtlardan alınan bir vergi türüdür.

Damga vergisi mükellefleri kimlerdir?

Damga vergisi kanunu kapsamına giren ve resminiteliğe sahip olan kağıtları imzalayan kişiler damga vergisinin mükellefi olurlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

MTV yılda iki kez ödenmesi zorunlu vergi türüdür.Bu vergi, Karayolları Trafik Kanunu’na ait şartlara göre trafik şubelerindekayıtlı olan motorlu taşıtlardan alınır. Kara taşıtlarının yanı sırahelikopter, uçak, motorlu deniz taşıtları içinde bu vergi türü geçerlidir.Ödemeleri ocak ve temmuz aylarında olacak şekilde yılda iki dönem olarakbelirlenmiştir.

MTV, araçlara ait sicil kaydının başlamasıyla ödenmeye başlar. Sicil kaydı silinene kadar MTV ödenmeye devam edilir.

Emlak Vergisi Nedir?

Arazi, arsa, bina veya iş yeri gibi taşınmazlardanalınan vergi çeşidi emlak vergisi olarak adlandırılır. Sürekliliği olan birvergi çeşididir. Arazi ve bina olarak ikiye ayrılmış durumdadır.

Emlak vergisi mükellefi, taşınmazın tapusuna sahip olan kişidir. Bundan dolayı emlak vergisi dolaysız bir vergi türüdür.

Açıklama:

-Kolay Gelsin