Cevap :
Cevap:
inşallah yardımcı olur
Açıklama:
İşte, dünyada mısır üretimi ve üretimde söz sahibi ülkeler
Güneş enerjisini en iyi şekilde kullanan, birim alandan en fazla kuru madde üreten tahıl olan mısırın üretiminde, ABD yüzde 37’lik, Çin ise yüzde 23’lük bir paya sahip. Küresel mısır üretimi son birkaç yıldır yaklaşık 1 milyar ton aralığında seyrediyor. İşte, dünyada mısır üretimi ve üretimde söz sahibi ülkeler…
misir-uretimi-1-gidahatti
Mısır çok yönlü kullanım alanı, yüksek verim potansiyeli ile Türkiye’de tahıllar grubu içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip. Birim alan verimi en yüksek tahıl olan mısırın, son yıllarda üretiminin de desteklenmesi nedeniyle ekim alanlarında kayda değer bir artış yaşandı. Mısır, Türkiye’nin tarımında buğdaydan sonra en önemli ürün haline geldi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, mısırın güneş enerjisini en iyi şekilde kullanan, birim alandan en fazla kuru madde üreten tahıl ve pek çok endüstri kolunun hammaddesi olması nedeniyle dünyanın değişik ülkelerinde tarımı yapılabilen bir tür olduğunu belirtiyor.
Endüstrinin çeşitli kollarında talepteki sürekli artışın etkisiyle dünya mısır ekim alanları 2000 yılından itibaren artış gösterdi ve 2007/08 döneminde 158 milyon ha olan ekim alanı 2012/13 döneminde % 12. 6 artışla 178 milyon ha ekim alanına ulaştı.
misir-uretimi-gidahatti
Dünyada en büyük ekim alanına sahip olan ABD 2009/10 döneminde 32,2 milyon ha‘ dan 2012/13 döneminde 35,3 milyon ha ekim alanına ulaşmıştır. 2013/14 dönemi küresel mısır tüketimi, özellikle yemlik ve endüstriyel kullanımın artmasıyla bir önceki döneme göre %8’lik bir artış göstererek 935 milyon tona çıktığı bildiriliyor.
Dünya mısır üretiminin %37’si ABD’de, % 23’ü Çin’de yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Soylu, 2006/07 döneminde 796 milyon ton olan mısır üretiminin, 2011/12 döneminde 80 milyon ton gibi yüksek miktardaki artışıyla 876 milyon tona ulaştığı bilgisini veriyor.
2013/14 dönemi mısır üretim tahmini Arjantin ve Brezilya gibi güney yarım küre ülkelerindeki düşüşe rağmen ABD başta olmak üzere AB, Çin, Ukrayna, Rusya gibi kuzey yarım küredeki ülkelerde görülen güçlü artışlarla geçen yılın verilerine göre %11 oranında bir artışla 965 milyon ton üretim bildirildi.
Son 2-3 yıldır küresel mısır üretimi ise 950 milyon – 1 milyar ton üretim aralığında seyrediyor. ABD, Çin, AB, Brezilya ve Meksika dünya mısır tüketiminde başı çeken ülkeleri oluşturuyor.
Adana’da mısır hasadı başladı. Ancak Türkiye mısır üretiminin yüzde 25’inden fazlasını karşılayan Adana’da fiyatlar üreticinin istediği seviyenin altında gerçekleşiyor. TMO mısır fiyatını 94.5 kuruş olarak açıkladı ancak bu yıl da üreticinin insafına kalan üretici tüccarın ürünlerini 85-88 kuruştan aldığını belirtiyor.
Adana’ nın Yumurtalık ilçesine bağlı Yeşilköy’de hasat yaparken konuştuğumuz Yunus Emre Batmaca, girdi fiyatları dövize bağlı olduğu için üretim maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 50 oranında arttığını ifade etti.
TMO’nun 94.5 kuruş fiyat açıklamasına rağmen yeterli ürün almadığı için tüccarların ürünlerini düşük fiyatla aldığını belirterek “Seneye girdi fiyatları daha da artacak. Bu yıl iyi bir para kalmazsa seneye üretici ürün ekemeyecek” dedi.
ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÜRETİCİ DESTEKLESİN
Geçen yıl mısırın gümrük vergileri düşürülerek ithal edilmesinin mısır fiyatlartını aşağı çektiğini ifade eden Batmaca, “Geçen yıl tüccarlar ithal edilen mısırı bahane edip bizden daha ucuza ürün aldılar. Geçen yıl 72-74 kuruş arası ürünlerimizi satabildik. Bu yıl da 84-88 kuruştan gidiyor ancak bizden aldıkları ürünleri depolarda bekletip bir kaç ay sonra 1.2- 1.4 liradan satacaklar. Enflasyon düşürülmek isteniyorsa üretici desteklensin, gübremiz, ilacımz, damlama hortumumuz, tohumumuz hepsi ithal. Dolardaki artış maliyeti de arttırıyor. Enflasyon nasıl düşecek. Geçen seneye göre zorlandık. Önümüzdeki yıl bizim bölgede hiç kimse çiftçilik yapamayacak duruma gelecek” dedi.
TÜM GİRDİLER İTHAL
Yerli ve milli diyorlar ya biz de yerli milli istiyoruz ilaçlar Türkiye’de üretse tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla bize ulaştırsa biz de daha ucuza alırız. Gübremiz ithal, pahalıya alıyoruz. Üretim maliyetimiz düşer. Ya dışarıdan getirdiği ürünün önünün kessin bizim satışlarımızı teşvik edip bizi rahatlatsın ki biz de üretim yapabilelim. Burada kim kazanıyor kimin kazandığını bilmiyorum ama bizim kazanmadığımız kesin. Sebze konusunda aradaki komisyoncular msır giib ürünlerde tüccarlar kazanıyor. 1.2, 1.3 liraya sattıklarını iyi biliyoruz. Bir, iki ay sonra depolardan çıkarıp piyasaya sürecekler.
TARLAYI KİRALAMIŞSAN BOŞUNA ÇALIŞMIŞ OLUYORSUN
Maliyetlerin geçen yıla oranla yüzde 50 artış gösterdiğini dile getiren Batmaca, “Yüzde 150-180 oranına kadar fiyat artışları oldu. Geçen sene 35 liraya aldığımız ilaçlar bu sene 100-110 liraya, 70 liraya aldığımız ilaçları bu sene 180-190 liraya, mazotu geçen sene 4.3’e alıyorduk. 280 liraya bir depoyu dolduruyorduk şuan 420 liraya dolduruyoruz. Daha önce damlama hortumlarını 290 liraya alıyorduk. Bu sene 390 liraya aldık. Tohumun torbası geçen sene 325 liraydı bu sene 475 liraya aldık. Geçen sene mısırı 74 kuruşa sattık. Bu sene devlet ‘94.5’ lira fiyat verdi. O fiyatı bulamıyoruz. Maliyetimiz yüzde 50 artış gösterdi ama fiyat artışlarımız yüzde 15” dedi.
Girdi fiyatlarının pahalı kendi ürünlerinin ucuza gittiğini ifade eden Batmaca, “İklim değişikliğinden kaynaklanan verim düşüklüğü de sonumuzu hazırlıyor. Dönüm başına ortalama 1300-1500 kilo arası verim alıyoruz. Tarlayı kiralamışsan o sene boşu boşuna çalışmış oluyorsun” dedi.
'BANKALARLA AYAKTA DURUYORUZ'
Köy kahvesinde konuştuğumuz üretici Abdullah Atmış, girdi fiyatlarının yüksek oduğunu belirterek"Zaten girdi ürünleri ithal ediliyor. Mısır da ithal edilirse üretici biter" dedi. Ürünlerinin para yapmadığını dile getiren Atmış, "Ürinlerin fiyatı 85, en fazla 90 kuruşa alıyor. TMO fiyat açıklamadı ama götürdüğün zaman almaak için bin dereden su getiriyor. Kalitesini çok inceliyor, mısırı eliyor fiyatı da bu sefer yine tüccarın verdiğiyle aynı oluyor" dedi. Hasat dönemlerinde ithalatın kesilmesi gerektiğini ifade eden Atmış, "Ürinler en az 1,2 lira olarak gerçekleşmesi lazım 500 dönüme devlet bin litre mazot veriyor o iki günde bitiyor. Çiftçi de üretimde dışarıya bağlı. Ayakta duruyorsak bankalara borçlanmamız sayesinde duruyoruz. O da ne kadar gider BİLMİYORUZ. Gemiciler gibi mazotu bize ucuza versinler. İlaç bulmakta zorlandık. 20 liraya aldığımız ilaç 80 lira oldu. Destek verdiğini söylüyorlar ama bizim gibi küçük çiftçiler o desteklerden yararlanıyor. Büyük çiftçilerin işine yarıyor" diye konuştu.
ÜRETİM MALİYETİ 81 KURUŞ
Tahıl Üreticiler Birliği’nin mısır üretim maliyet hesaba göre dekar başına toplam akaryakıt giderleri 94.87, toplam gübre gderleri183.80, toplam ot ilacı, gübre, amortisman giderleri 152.55, toplam hasat, nakliye, su, tali masraf ücretleri115 lira olmak üzere dekar başına toplam üretim gideri 546.22 lira olarak gerçekleşti.Dekar başına arazı kirasının 350 lira olarak belirtildiği hesaba göre yüzde 10 finansman giderleri ile birlikte dekar başına toplam giderler 985.84 lira oldu. Ürün verimliliğinin dekar başına bin 250 KG olarak gerçekleştiği hesaba göre bir kilo ürünün üretim maliyeti 0.79 lira. Bağkur ve stopaj masrafları ile birlikte 0.81 lira, yüzde 20 karla birlikte üreticinin zarar etmemesi için fiyatın en az 0.98 lira olması bekleniyordu.