Cevap :

Cevap:

ÇENEKLER DİZELGESİ

Holokost Ansiklopedisi

<p>Mihver kuvvetleri liderleri Adolf Hitler ve İtalyan başbakanı Benito Mussolini, Münih’te buluşuyor. Almanya, 1940.</p>

II. DÜNYA SAVAŞI’NDA MİHVER İTTİFAKI

Bu görüntü hakkında daha fazla bilgi için

ALINTI YAP SHARE YAZDIR

ETİKETLERII. Dünya Savaşı

DİL Türkçe

Axis leaders Adolf Hitler and Italian prime minister Benito Mussolini meet in Munich, Germany, 1940. [LCID: 80504]

Mihver kuvvetleri liderleri Adolf Hitler ve İtalyan başbakanı Benito Mussolini, Münih’te buluşuyor. Almanya, 1940.

Mihver kuvvetleri liderleri Adolf Hitler ve İtalyan başbakanı Benito Mussolini, Münih’te buluşuyor. Almanya, 1940.

National Archives and Records Administration, College Park, MD

Arşivsel detayları görüntüle

II. Dünya Savaşı sırasında muharip devletler iki önemli ittifakın bünyesinde savaştı: Mihver devletleri ve Müttefik devletler. Mihver ittifakının üç büyük ortağı Almanya, İtalya ve Japonya’ydı. Bu üç ülke, Avrupa kıtasının büyük bölümünde Alman egemenliğini benimsemişti. Akdeniz’e İtalya, Doğu Asya ve Pasifik bölgelerine ise Japonya hâkimdi.

Mihver kuvvetleri, müttefik kuvvetler gibi yabancı ya da askerî politikaları düzenlemek için kurumlar kurmasalar da ortak olarak ilgilendikleri iki konu vardı: 1) bölgesel genişleme, askerî zafere dayalı imparatorluklar kurma ve I. Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzeni yıkma, 2) Sovyet komünizmini yok etme ya da etkisizleştirme.

1 Kasım 1936’da aralarında dostluk antlaşması imzalamalarından bir hafta sonra Almanya ve İtalya, Roma-Berlin Mihveri’ni ilan ederek Avrupa düzeninin dengesini bozmaya yönelik ortak amaçlarını apaçık gösterdiler. Nazi Almanyası ve Japon İmparatorluğu, yaklaşık bir ay sonra 25 Kasım 1936’da Sovyetler Birliği’ne yönelik Anti-Komintern Paktı’nı imzaladı. İtalya, 6 Kasım 1937’de Anti-Komintern Paktı’na katıldı. Almanya ve İtalya, 22 Mayıs 1939’da Mihver ittifakını askerî hükümlerle resmî hâle getiren Çelik Pakt’ı imzaladı. Almanya, İtalya ve Japonya, son olarak 27 Eylül 1940’ta Mihver ittifakı olarak bilinen Üçlü Pakt’ı imzaladı.

Üçlü Pakt’ın imzalanmasından önce Mihver kuvvetlerindeki iki devlet, II. Dünya Savaşı’nın savaş bölgeleri hâline gelecek çatışmaları başlattı. Japonya, 7 Temmuz 1937’de Çin’i işgal ederek Pasifik bölgesindeki savaşı başlatırken Almanya’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal etmesiyle Avrupa’da savaş başladı. Fransa’nın mağlup olacağı belli olunca İtalya, 10 Haziran 1940’ta Mihver kuvvetlerinin yanında II. Dünya Savaşı’na katıldı.

umarım yardımcı ulmuşumdur