Cevap :

Cevap:

güzel ülkemin, yer üstünde insan ve insani değerler bakımından zengin olduğu kadar, yer altında durumun pek farklı olmadığını anlatmaya çalışan zincirleme isim tamlamadır.

türkiye'nin karmaşık jeolojik yapısı çok çeşitli madenlerin ülkede bulunmasına olanak sağlıyor. türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28'inci, maden çeşitliliği itibariyle 10'uncu sırada yer alıyor. türkiye başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, metalik madenler, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunuyor.

türkiye'de günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin varlığı türkiye'de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor.

dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4'ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5'i, kömür rezervlerinin yüzde 1'i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8'i türkiye'de bulunuyor.

zengin olunan madenler arasında ilk sırayı, 3,066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72'ini oluşturan, bor mineralleri alıyor.

-altin potansiyeli-

türkiye'nin teorik altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyor. türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor. şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10'u bulundu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi.

takı, mücevher tasarımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan türkiye'de yılda 300 ton altın ithal ediliyor. ithal edilen altının 100-150 tonu türkiye'de işlendikten sonra ihraç ediliyor, kalanı ise yurt içinde tüketiliyor.

-jeotermalde avrupa birincisiyiz-