Cevap :
Cevap:
Selam
Açıklama:
Sakız Adası'nın fethi.
Bobokça Kalesi'nin fethi.
Yemen'in yeniden fethi.
Avusturya ile BarışAçe Seferi.
Aden'in ve Kahire Kalesi'nin fethi
.Don-Volga Kanal Projesi.Astrahan Seferi.
Cevap:
Merhaba
Açıklama:
2. Selim'in saltanatı ve yapılan savaşlar
Sakız adasının fethi: Babasının ölümünden sonra,1566 yılında Sokollu komutasındaki ordu, Ceneviz ve Venediklilerden Sakız adasını alarak, boğazların güvenliği sağlanmıştır.
Bobokça Kalesinin fethi: Babasının cenazesi karşılanırken, Özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki ordu, Drava üzerinde bulunan kaleyi fethetmiştir.
Yemen'in fethedilmesi: Osmanlı egemenliğinde olan Yemen'de 1567 yılındaki isyandan sonra, birliği yeniden sağlamak için, Özdemiroğlu Osman Paşa ve Şam Beylerbeyi Lala Mustafa Paşa 1568 yılında sefere çıkmışlardır. Taiz ve Kahire kaleleri, Aden ve Sana yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Avusturya ile barış imzalanması: Kanuni zamanında imzalanan barış anlaşması 1562 yılında bozulmuştur. 17 Şubat 1568 yılında Edirne Antlaşması imzalanarak, Avusturya ile barış tekrar sağlanmıştır.
Açe seferi: Sumatra adasının kuzeybatısında yer alan Açe Sultanlığı, Portekizlilerin hedefi haline gelip bunaldığından, Kanuni'den yardım için İstanbul'a bir heyet göndermiştir. Babasının ölüm haberi üzerine, 2. Selim gereken yardımı yapma sözü vermiştir. 1569 yılında Osmanlı donanması Açe'ye doğru sefere çıkmış ve Açe Sultanlığını ülke topraklarına katmıştır.
Aden ve Kahire Kalesinin fethi: 1569 Sumatra seferi sırasında, Sokollu Mehmet Paşa tarafından Aden, Piyale Paşa komutasındaki ordu tarafından Kahire Kalesi alınmıştır.
Don-Volga Kanal Projesi: Kuzey bölgesinde ortaya çıkan Rus tehdidi sebebiyle, Sokollu Mehmed Paşa Volga ve Don ırmaklarını bir kanalla birleştirip, Karadeniz ve Hazar'ı bağlayarak, Rusların güneye ilerlemesine engel olmak, ipek yolunu canlandırmak istenmiş fakat kış olması sebebiyle bunda başarı sağlanamamıştır.
Astrahan seferi: Ruslarla Astrahanın alınması için yapılan savaş başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Kırım hanlığının Moskova seferleri: Kırım hanı Devlet Giray Han tarafından iki kez Rus tehdidi bertaraf edilmek istense de, bunda başarı sağlanamamıştır. Bu aşamadan sonra Rus fetihleri kabul edilmiş ve bir devletin oluşumu meydana getirilmiştir.
Kevkeban Kalesi'nin fethi: Behram Paşa komutasındaki ordu 1570 yılında Kevkeban Kalesi'ni almış, Yemen'le barış yapılmıştır.
Dalmaçya'nın fethi: Sokollu Mehmed Paşa komutasındaki ordu 1571 yılında Kıbrıs'ı fethederken Dalmaçya'yı da fethetmiştir.
Kıbrıs'ın fethi: Kanuni zamanında Osmanlı gölü haline gelen Akdeniz'de, Venediklilerin son sığınma yeri olan Kıbrıs, 1571 yılında fethedilmiştir.
İnebahtı savaşı: Kıbrıs'ın fethi, Avrupalıların Kutsal İttifak oluşturmasına sebep olmuştur. Haçlı donanmasına karşı yenilgiye uğrayan Osmanlı donanması, bu savaşta ilk kez yakılmış oldu. Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa Venedik elçisine, '' Biz Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kopardık, siz donanmamızı yakmakla, sakalımızı tıraş ettiniz. Kopan kol yerine gelmez, Tıraş edilen sakal daha gür çıkar.'' demiştir. Bu muharebenin başarılı olan denizcisi Uluç Ali Paşa, kaptan-ı deryalığa getirilerek, yeni bir donanma yapıldı. 1572 yılında Akdeniz'e açılan donanma sebebiyle, Venedik barış istemiştir. 1573 yılında barış imzalanmış ve Osmanlılara savaş tazminatı ödemesi kararlaştırılmıştır.
Tunus seferi: 1574 yılında yapılan Tunus seferini Uluç Ali Paşa yönetmiş ve kenti fethetmiştir. O yıl Tunus Eyaleti kurulmuştur.