kökü yıllar öncesine dayanan kutlamalar ve özel günlere yaşadığınız bölgeden ne tür örnekler verebilirsiniz? 

sayfa vermeyin

Cevap :

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 
-binlerce yıldır meydana gelen olaylara rağmen yanyana yaşamayı ve bugüne gelmeyi başaran cemaatleri için- 
kutsal nitelik ve çok özel anlam taşıyan günler:

Abdal Musa Törenleri: Her yıl 21-22 Haziran tarihlerinde Alevi-Bektaşilikte kutsal olan "12 Makam"dan birinin sahibi Abdal Musa Sultan'ı anma törenleri yapılır. Antalya-Elmalı'daki Tekke Köyü'ne giden Alevi-Bektaşiler burada kurbanlar keser, cem yaparlar. 

Apotami Kefalis İonnu: Kocasını zindana attırarak onun kardeşi Kral Hirodes'in karısı olan Hirodias, Yahya Peygamberden nefret etmektedir. Çünkü o, Kral'a "Kardeşinin karısını almak sana caiz değildir" demiştir. Hirodias, kızı Prenses Salome'yi kullanır. Salome, baş döndürücü dansından sonra Kraldan Vaftizci Yahya'nın başını ister... 

İşte bu inanca olan saygı nedeniyle Rumlar, Yahya Peygamberin başının kesildiği bu günde (29 Ağustos) perhiz tutar, karpuz, domates gibi, rengi kırmızı olan hiçbir şey kesmez ve yemezler. 

Apokries: Rumlar, karnavalı Paskalya Yortusu'ndan 50 gün önce kutlar (2006'da 26 Şubatta kutlandı). Büyük Oruçtan önceki üç gün aralıksız eğlenilir. Partiler düzenlenir, herkes kılıktan kılığa girer, maske takar, bol bol yemek ve içki tüketilir. Yıllar önce, rengârenk giyinmiş, maskeli insanlar sokaklarda karnaval geçidi yaparlar ve süsledikleri karnaval kuklasını ateşe verirlerdi; bugün yalnızca yemek davetleri, eğlenceli toplantılar düzenleniyor. 

Aşure Günü: Aşure, kelime anlamıyla onuncu demektir, Hicri ayların ilki olan Muharrem’in 10. günüdür. Araplar, İslamiyet’in nüzulünden önce de bu günü kutsal sayar ve oruçla geçirirlerdi. İnanışa göre, Nuh Peygamber, Tufandan kurtulduklarında, gemide kalan tüm erzaktan tatlı bir aş pişirilmesini söylemiş ve o gün pişirilen aşa zamanla aşure denmişti. 

10 Muharremin, aynı zamanda Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği gündür. Bu nedenle Aleviler ve Şiiler Muharremin 12. gününe kadar oruç tutar, 12. günün (2OO6'da 11 Şubat’a denk geldi) akşamı oruç açılır ve matem bitince kurban kesilir, aşure dağıtılır. 

Avak Şapat: "Büyük Hafta"... Bazı Hıristiyan mezheplerine göre, Paskalya'dan bir hafta önceki Cumartesi günü Isa Mesih'in Lazarus'u diriltmesi ile başlayıp kendi dirilişine kadar geçen haftadır.. 

Cumartesinden başlayarak (2006'da 8 Nisan’a denk geliyor) her gün. Hazreti İsa’nın çarmıha gerilmesi süreciyle ilgili önemli bir olayın anısı yaşatılır. Perşembe günü ise, son akşam yemeği günüdür. İnanışa göre, İsa Mesih, son gününde, sevgisinin ve alçakgönüllülüğünün bir simgesi olarak, havarilerinin ayaklarını yıkamıştır. Perşembe günü, Hazreti İsa’nın Romalı askerler ve Yahudi görevliler tarafından tutuklanması anısına gece yarısına dek ayin yapılır. Halk arasında bu gece "Latsi Kişer" (Ağlayış Gecesi) olarak bilinir. O akşam, yeşil mercimek yenir, mercimeğin Meryem Ana'nın gözyaşlarını simgelediğine inanılır. 
Cuma sabahı İsa Mesih'in çarmıha gerilmesi, insanlığın günahlarına kefaret için ölmesi ve akşamüstü de kaya mezarına gömülmesi anısına ayinler düzenlenir.TEŞEKÜR EDERSEN

samsun da yaşıyorum . mayıs ayının her 19 una gelince hep kutlamalar yapıyoruz. tüm çocuklar sahalara gider gösteriler hazırlar ve yapardık.19 mayıs bu yüzden samsunlular için çok önemli bir özel gündür