Cevap :

Cevap:

Ticaret Bakanlığınca açıklanan Türkiye İsraf Araştırması’na göre, bireylerin yüzde 37.3’ünün satın alıp hiç giymediği ayakkabı ve kıyafetleri bulunurken, yüzde 34.6’sı markası için bir giyim eşyasına daha fazla para ödemeyi göze alıyor.

1980’lerden itibaren aşırı tüketim kavramı ülkemizde bir yaşam biçimine dönüşmeye başlamış ve günümüze kadar başta gıda, giyim ve teknoloji alanlarında olmak üzere giderek yaygınlaşmaya devam etmiştir. Tüketimin tanımı, bir ürün ya da hizmetin insan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanılmasıdır. Tüketim, ürün ve hizmetlerin doğrudan doğruya insan ihtiyaçlarının karşılanması için insanlar tarafından satın alınmasıdır. İşte tam burada kendimize sormamız gereken soru şudur: Gerçekten sadece ihtiyacımız olan ürünleri mi satın alıyoruz?

Anket çalışması, katılımcıların yarısından fazlasının ihtiyaç duydukça giyim alışverişi yaptığını, %18.5’inin mevsimlik alışveriş yaptığını ve 1/5’inden fazlasının da ayda bir ve daha sık giyim alışverişi yaptığını ortaya koydu.

Bireylerin giysi satın alma ve kullanmaya ilişkin davranışlarını ve görüşlerini belirlemek amacıyla birbirinden farklı ifadeler yöneltilerek bu ifadelere ne ölçüde katıldıkları sorulmuştur. Bireylerin en fazla katıldıklarını belirttikleri konular “kalite ve fiyat yönünden bütçeye en uygun olanı tercih etme” (%69.43) ve “giysi alışverişine çıkmadan önce neye ihtiyacım olduğuna karar verir, alışveriş planı yaparım” (%65.3) ifadeleri olmuştur. Aşağıdaki grafik genel olarak değerlendirildiğinde; bireylerin giysi satın alma konusundaki olumlu davranış ve görüşlere daha fazla oranda katıldıkları, olumsuz davranış ve görüşlere ise daha yüksek oranda katılmadıkları söylenebilir. Ancak ifadelere kararsız olduğunu belirtenlerin oranı incelendiğinde olumlu davranışlarda bulunmayan, olumsuz davranışları gerçekleştirme eğiliminde olanların oranının da az olmadığını söylemek mümkündür.

Peki giyim israfını nasıl önleriz? Her ay yeni kıyafetler almaya gerçekten gerek var mı? Aslında giyim israfını önlemenin ve elimizdekilerle yetinmenin pek çok yolu var. Biz sizler için birkaçını derledik:

Eski kıyafetleri dönüştürmek / yenilemek.

İkinci el kıyafetler satın almak.

Doğa dostu markalar ile sürdürülebilir modayı tercih etmek.

Kullanmadığımız kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine vermek.

Açıklama:

Cevap:

Her yıl yeni kıyafetler üretmek için ciddi bir harcama gerçekleştiren firmalar nedeniyle doğal yaşam günden güne bitiyor.

Türkiye’nin giyim harcamalarına yönelik geçen yıl yapılan bazı istatistiklere bir göz atalım:

2018 de hazır giyime harcadığımız para 165 milyar TL.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Türkiye İsraf Araştırması ise, daha çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Araştırmaya katılan kişilerin 37'sinin satın alıp hiç giymediği ayakkabı ve kıyafetleri var, yüzde 36,8'i gardrobunu modadaki değişimlere göre düzenliyor ve her sezon yeni kıyafetler alıyor.

Milliyet

Üstelik bu kıyafetleri, hammadde ve üretim koşulları gözetmeksizin yapıyorlar. Zira BBC, daha önce yaptığı araştırmada, hazır giyim devlerinin birçoğunun çocuk işçi çalıştırdığını belirlemişti. Bunların çoğunluğunun da mülteci çocuklar olduğu ortaya çıkmıştı.

Katılımcıların yüzde 27’ü ise giymediği kıyafetleri çöpe attığını belirtti.

Açıklama:

Eski kıyafetleri yenilemek

Sosyal medyada herkesin mutlaka karşısına çıkmıştır. 'Kendin Yap' (Do It Yourself-DIY) başlığındaki sayfaları takip ederek, eski kıyafetlerin nasıl dönüştürebileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

fet israfına dur de!

Doğa dostu markalar ile sürdürülebilir modayı tercih edin

İlle yeni kıyafet mi alacaksınız?

O zaman doğa dostu markaları tercih edebilirsiniz.

Birçok giyim devi, kullandığı kumaşları geri dönüşüm maddelerinden üretiyor.

Bazı perakende devleri de eski kıyafetlerini getiren müşterilerine indirim uyguluyor.

Örneğin, H&M, 'eskiyi getir' kampanyası ile geri dönüşüme teşvik ediyor.

Eski kıyafetlerini getiren müşterilerine indirim yapıyor.

Bu sayede hem yeni bir kıyafete sahip olabilir hem de doğaya katkıda bulunabilirsiniz

İhtiyaç sahiplerine verin

Büyüklerimizin eski alışkanlığıdır; eski kıyafetleri birilerine verirler.

Birçok belediye, sokaklara geri dönüşüm kıyafet kutuları yerleştiriyor.

Siz de bu kutular sayesinde giymediğiniz kıyafetlerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Milliyet

Yalnız ihtiyaç sahiplerine göndermek istediğiniz kıyafetlerin giyilemeyecek kadar eski olmaması lazım.

Mümkünse 1 veya 2 kez giydiğiniz, temiz ve yıpranmamış kıyafetleri verin.

en iyi yanıt seçersen sevinirim

iyi dersler