Cevap :
Cevap:1. Ölçü (aruz, hece)
Türk Edebiyatı'nda ölçünün önemi oldukça çoktur. Ölçü olarak aruz ve gece ölçüsü kullanılmaktadır. Bu iki ölçününde kendine has özelikleri vardır. Şiirde ahengi sağlamak için ölçünün başarılı bir şekilde kullanılması lazımdır.
a. Aruz Ölçüsü
Hecelerin kısalık ve uzunluk bakımından değerlendirildiği ölçü şeklidir.
- Kısa Hece: Kısa bir ünlü ile biten heceler kısa hece olarak adlandırılır ve bu heceler ''. '' şeklinde gösterilir.
- Uzun Hece: Bu hece tipi uzun bir ünlü (â, û, î) ile veya bir ünsüzle bitmektedir.
b. Hece Ölçüsü
Dizelerdeki hece sayılarının eşit olması ile hece ölçüsü ortaya çıkmaktadır.
2. Kafiye
Şiirde ahengi sağlayan diğer önemli unsur ise kafiyedir. Kafiyeli olan şiirler oldukça başarılı olmaktadır. Kafiye yapmak in belirli kurallar vardır. Şiirde bu kurallara uymak önemlidir.
Dizelerin sonunda görülen bu ses olayında kelimelerin yazılışları ve okunuşları aynı olabilir ancak anlamları ve görevleri farklıdır. Ayrıca kafiyenin diğer ismi ise uyak olarak bilinmektedir.
3. Redif
Şiirde bulunan ahengi sağlayan önemli unsurlardan biriside rediftir. Redif, dize sonlarında bulunan kelimelerin aynı görevlerde kullanılması ile görülmektedir. Bu ses benzerliğinde eklerin oluşturduğu tekrarda redif olarak değerlendirilir.
4. Aliterasyon
Dizelerde bulunan ünsüz bir sesin tekrarlanması ile aliterasyon ortaya çıkar. Aliterasyon unsurda şiirde ahenk için oldukça önemlidir.
5. Asonans
Asonans unsuru aliterasyon ile benzer özeliklere sahiptir. Ancak, bu asonansta tekrar edilen ses ünlüdür. Yani ünlü bir sesin dizelerde tekrar edilmesi ile asonans oluşur.
6. Kelime Tekrarları
Kelime tekrarları ise asonans ve aliterasyonuda kapsayan ses tekrarlarından oluşmaktadır.
İYİ DERSLER:)
EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM