Cevap :
Selam olsun
Tecrübeleri paylaşmak: Bilmediğimiz bir şeyi öğrenmek için aynı şeyi bizim de yaşamamıza aynı olayın bizim de başımızdan geçmesine gerek yoktur. Bu koskocaman bir zaman kaybından başka bir şey değildir. İnsanlar birbirlerinin tecrübesini okuma yolundan paylaşırlar. Bilim, edebiyat, sanat ancak bu sayede bugünkü haline gelmiştir. Daha öncekilerin tecrübelerini öğrenmek de ancak okuma yolu ile gerçekleşebilir.
Arkadaşlık: Birçok kimseler için okuma, konuşmak gibi bir şeydir. Neden konuşuruz? Bir şeyi sorup öğrenmek, bir konuda fikir edinmek, haber almak için. Birçok kimseler için kitap bu bakımlardan da gerçek bir arkadaştır. Kitap boş zamanlarımızda bize arkadaşlık eder, gelip geçmiş büyüklerin yaşadığı olaylardan çıkan sonuçları öğretir, hiç bilmediğimiz, duymadığımız şeyler hakkında bilgi verir. Bununla da kalmaz insan okuma sayesinde yeni kazanç imkanları bulur, bir hastalık ya da kaza karşısında nasıl davranacağını öğrenir. Okurun karşısındaymış da onunla konuşuyormuş gibi yazanların eserlerinin daha çok okunması okumanın arkadaşlık özelliğini daha açıkça göstermeye yeter.
Dinlenme: Okumanın sebeplerinden biri de günlük endişelerden düşüncelerden sıyrılmak isteğidir. Bu okumada başka sebeplerden daha önemli bir yer tutar. Bir polis romanı resimli bir hikaye okuru, günlük sıkıntılarından bir an için uzaklaştırır. Bu sayede insan bir süre bambaşka bir aleme dalar ve sıkıntılarını unutur ki bu da dinlenmenin en büyük yoludur. Bazı başarılı devlet adamlarının en bunaldıkları anlarda çizgi roman okudukları bizzat kendileri tarafından belirtilmiştir.
Vakit Geçirme: İnsanı okumaya sevkeden en önemli sebeplerden biri de vakit geçirme isteğidir. Evde yolculukta yapayalnız oturduğunuzu düşünün. Elbette ki ilk aklınıza gelecek şey okumadır. Okuma boş vakitleri geçirmenin en iyi ve en faydalı yoludur. Basit, az okumuş kimseler boş vakitlerini daha çok çene çalarak, kahve köşelerinde oyun oynayarak geçirirler. İyi eğitim görmüş bir kimse ise boşu boşuna konuşmak, oyun oynayarak vakit geçirmektense okumayı tercih eder. Bu sayede hem vakit geçirmiş, hem dinlenmiş hem de bir şeyler öğrenmiş olur.
Kolay gelsin başarılar dilerim.
Allah zihin açıklığı versin inşallah.
●●●