Cevap :
Açıklama:
Vitaminlerin zararları, yararları kadar fazla olabilmektedir. Tükettiğimiz her şeyin yararı olduğu kadar zararı da mutlaka olacaktır. Günlük olarak tükettiğimiz meyveler, sebzeler yada besin takviyeleri vitaminler içermektedir. Bu vitaminlerin belli dozlarda alınması gerekmektedir. Günlük vitamin ihtiyacı yaşa, cinsiyete, gebelik durumuna ve kişinin vücudunda bir rahatsızlık olup olmadığına göre değişmektedir.
Eğer bu kriterlerin dışına çıkılmaya başlanırsa vücut normal olarak bazı tepkiler vermeye başlayacaktır. Bu tepkiler fark edilebilir yada fark edilemeyecek şekillerde olabilmektedir. Bu ancak yapılan kan ölçümlerinde tam olarak ortaya konulabilmektedir. Vitaminlerin zararları kısa vadede çok sıkıntı yaratmayabilir. Ancak uzun vadede ancak bir hekim bunun öngörüsünü yapabilir.
Temel bazı vitaminler bu vitaminlerin zararları,
C vitamini: Grip ve benzeri soğuk algınlıklarına karşı vücut direncini artıran C vitamini günlük ihtiyacın üzerinde alındığın böbrekte bazı taşların oluşmasına neden olabilmektedir. C vitamini vücutta depolanabilen bir vitamin değildir. Ayrıca bazı araştırmalar C vitaminin fazlasınını prostat ve mide kanseri iyileşme sürecini yavaşlattığını göstermiştir.
A vitamini: Fazla alındığında cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Aynı zaman karaciğerde biriken bu vitamin zamanlar karaciğere zarar vermektedir. A vitamini fazlalığı aynı zamanda kemik erimesi riskini de artırmaktadır.
D vitamini: D vitamini fazlalığında zehirlenme meydana gelebilmektedir. Bu zehirlenme en çok çocuklarda etki göstermektedir. Belirtileri huzursuzluk ve kusma olabilmektedir. D vitamini kalsiyum düzeyini aşırı yükseltmekte ve idrarda kalsiyum atılımını arttırmaktadır. Bu durum böbrek içinde kalsiyumun birikmesine sebep olmaktadır. Bu dönemde sıvı alımını sağlamak çok önemlidir. Bu tip durumlarda vitamin düzeyinin kendi kendine normal seviyeye düşmesini beklenir. Ancak yağda eriyen vitamin grubunda olduğu için düşmesi uzun sürebilmektedir.
B vitamini: Zehirlenme yapabilir ancak çok aşırı bir tüketim gerekmektedir. Yürürken bacaklarda hissizlik meydana gelebilir. Ne kadar dinlenseniz bile bacağınızı kaldıramayacak gibi hissedebilirsiniz. Sinir sistemini etkileyerek uykusuzluk, aşırı alınganlık, asabiyet ve baş ağrısı yapabilir. Kalp atışlarının hızlanmasına neden olabilmektedir.