Cevaplandı

Kilâb-ı zulme kaldı gezdiğin nâzende sahrâlar Uyan ey yâreli şîr-i jeyân bu hâb-1 gafletten 3. Hürriyet Kasidesi'nden alınan bu beyitte aşağıdaki söz sanatlarından hangileri kullanılmıştır? A) Nida-telmih B) Teşbih- mübalağa C) Teşhis-açık istiare D) Kapalı istiare-tecahül-i arif E) Teşbih-intak​

Cevap :

Cevap:

c şıkkı.

Açıklama:

hürriyet kasidesini günümüz türkçesine çevirelim:

"Ey yaralı kükreyen aslan! Senin gezdiğin güzel sahralar zulmün köpeklerine kaldı, artık gaflet uykusundan uyan"

"ey yaralı kükreyen aslan" dan kasıt= türkiye cumhuriyetidir. sadece benzetilenin kullanıldığı (kükreyen aslan) benzeyenin ise görülmediği (Türkiye) bu söz sanatına açık istiare denilir.

teşhis kişileştirme sanatıdır, "gezdiğin güzel sahralar" kelimeleri ile anlatmak istediği ise; aslanın (türkiyenin) ziyaret etmek, yaşamak ve gezip görmek amacıyla vatanında eylemde bulunduğunu anlatıyor. hayvanların gezmesi ile insanların gezmesi aynı kelimeler olsa bile farklı kavramlardır. birinde içgüdü/avlanma/alan bulma amacı güdülürken, diğerinde yani insan gezmesinde eğlenmek/hoş vakit geçirmek/ keyif almak anlamları görülmektedir.

A şıkkı olmaz: Nida seslenme sanatıdır. "ey" kelimesi olsa bile telmih yani geçmişten bir olayı hatırlatma eylemi yoktur.

B şıkkındaki mübalağa yani abartma yoktur.

D şıkkında bilmezlikten gelme anlamına gelen tecahüli arif yoktur.

E şıkkında konuşturma anlamına gelen intak sanatı yoktur.

iyi çalışmalar✍