Cevap :

Sel@m

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ

Yazarı: Sabahattin Ali

Sayfa Sayısı: 260

Konusu

İçimizdeki Şeytan; birbirini severek evlenen, hayata bakış tarzları, kişilikleri farklı olan iki gencin anlaşamayarak ayrılmalarını konu edinen bir romandır.

Nitekim iki genç birbirlerini tanımaya fırsat bulamadan dünya evine girerler, fakat kişiliklerinin zıtlaşması ve biraz da geçim derdinden dolayı birbirlerinden uzaklaşmak durumunda kalırlar.

Giriş

İçimizdeki Şeytan; realist akıma dayanarak realist bir üslupla yazılmış, kentte meydana gelen bir aşk romanıdır.

Özet

Ömer şişmanca, açık kumral saçlı, beyaz yüzlü ve yakışıklıca bir delikanlıdır. Nihat ise ufak tefek, zayıf ve soluk yüzlü bir delikanlıdır.

Üniversite öğrencisi iki arkadaş, Ömer’le Nihat, Kadıköy – Köprü vapuruna binmişlerdir. İkisi aralarında tartışırken vapur iskeleye yanaşmıştır, bile.

Yolcular yavaş yavaş inerlerken, Ömer’in gözleri birkaç sıra ötedeki kanepede oturan bir kıza takılır. Yanına gidip, konuşmak için ayağa kalkar. Tam bu sırada bir kadının kendisine seslendiğini işitir. Bu kadın akrabası Emine hanımdır. Ömer’i yanındaki kızla (Macide) tanıştırır ve evine davet eder. Ömer bu tesadüfe oldukça sevinir. Bu sırada olayın kötü bir tarafa meyledeceğini sanan Nihat ortadan kaybolur ve Ömer’i izler.

Macide altı aydır Emine teyzesinin yanında ikamet etmektedir. Müziğe karşı olan istidadından dolayı teyzesi onu Balıkesir’den alıp İstanbul’a getirir. Oldukça zeki ve güzel olan Macide İstanbul’da konservatuara devam eder.

Macide, ilkokuldayken sesinin güzelliği ve müziğe olan yeteneğiyle etrafındakileri kendisine hayran bırakmıştır. İlk önce musiki muallimi Necati bey sonra da onun yerine atanan musiki muallimi Bedri bey kendilerini Macide’yle ilgilenmekten alıkoyamamışlardır. Bedri, Macide’ye ilk önceleri sadece öğrencisi gözüyle bakmıştır. Fakat mektep müdürü Refik bey istemeyerek Bedri’nin Macide’ye olan bakış açısını değiştirmiştir. Daha sonra Bedri’yle Macide arsında duygusal bir yakınlaşma olmuş, ama ikisi de bunu dışarıya vurmamışlardır. İkisi de sadece gözleriyle anlaşmışlardır, ta ki Bedri başka bir yere atanıncaya kadar.

Macide ortaokulu bitirince, misafirliğe gelen Emine teyzesi Macide’nin ana babasını razı ederek, onu İstanbul’a götürmüştür.

Ömer, Emine teyzesi ve Macide’nin yanından ayrılınca; Nihat Ömer’in yanına gelir ve ikisi beraber Beyazıt’ta bir kahveye otururlar. Daha sonra yanlarına sağcı yazarlardan İsmet Şerif ve Emin Kamil gelir. Bu ikisi Ömer’le Nihat’ı meyhaneye davet ederler.

Ömer meyhaneden çıkınca, gece yarısı Emine teyzesinin evine uğrar. Kapıyı hizmetçi Fatma açar ve onu içeriye alır. Aynı gün Macide babasının ölüm haberini aileden almıştır. Macide ilkokul yıllarından beri sosyal olmayan bir kimsedir. Okuldaki kız arkadaşlarının erkeklere ve çevrelerine bakışlarını bayağı bulur. Bundan dolayı okul yıllarında kendini derlerine ve musikiye adamış bir kızdır. Macide annesi, ablası ve büyük bir manifaturacı dükkanı olan eniştesini sevmez. Emine teyzesinin evini de pansiyon gibi kullanırdı ve evdekilerle pek samimiyeti yoktu. Hayattaki tek bağı babasını ölümünü duyunca hemen odasına kapanır. Ömer de olan olayları bu aileden öğrenir ve Macide’yi düşünerek uyuya kalır.

Sabah olunca ikisi de erkenden kalkarlar ve birlikte kahvaltı yaparlar. Ömer Macide’yi konservatuara kadar bırakır ve akşam için de randevu alır.

Ömer postane de memurluk yapar. Macide’den ayrılınca da postanedeki işine gider. direk veznedar Hafız efendinin yanına gider, sonra ikisi yemeğe gider ve dertleşirler. Ömer yemekten sonra Macide’yi okul çıkışı karşılamak için Beyoğlu’na yönelir.

Konservatuarda Macide’yi bulur ve onu evine kadar götürür. Ömer yolda giderken Macide’ye duygularını açar ve aşkını dile getirir. Macide de Ömer’e aynı mukabele ile karşılık verir.

Ertesi günkü buluşmaları gece geç saatlere kadar sürer, bundan dolayı da Macide eve geç dönünce teyzesinden azar işitir. Bu esnada Galip amca da Macide’nin annesinin para göndermediğinden yakınır. Zaten gururlu bir kız olan Macide de bunun üzerine bavulunu toplayarak evden ayrılır.

O gün kötü şeyler olacağını sezinleyen Ömer evin yanından ayrılmaz. Macide’nin evden çıktığını görünce de onu kendi evine götürür ve geceyi birlikte geçirirler. İlerleyen zamanlarda evin içinde geçim ıkıntısı baş gösterir.

Ömer ertesi sabah erkenden postaneye gider ve işine dört elle sarılır. Bu sırada veznedarın başına bir olay gelmiştir. Veznedar kayınbiraderi İsmail beyi kefaletle tahliye etmek için kasadan 200 lira çekmiştir, ama bu parayı geri alamamıştır. Ömer’den akıl danışmak için ona bu parayı anlatır.

Eve dönünce Nihat ve profesör Hikmet ile karşılaşır. İkisi de Ömer’in evliliğini kutlarlar, konuşma sırasında Ömer veznedarın başına gelenleri arkadaşlarına anlatır. Macide bu konuklardan hiç hoşlanmaz.

Ömer’in aldığı maaş evi geçindirmek için yetmez ve para sıkıntısı gittikçe baş gösterir. Devletçe sakıncalı yayınlar yapan ve sağcı örgütlerle ilişkisi bulunan Nihatveznedardan tehdit yoluyla para koparmayı teklif eder; fakat Ömer bunu kabul etmez.

Profesör Hikmet bir gece Ömer ile eşini saza davet eder. sazda Nihat,Emin Kamil, İsmet Şerif ve Hüseyinbe'yle karşılaşırlar. Macide sazda Bedri’yi görür. Bedri ablası hasta olduğu için muallimliği bırakmış ve burada işe başlamıştır.

Ömer’in de eski arkadaşı olan Bedri yeni çifte gerektiğinde para yardımında bulunur. Bedri’nin Macide’ye olan aşkı halen devam etmektedir, ama bedri bunu açığa vurmaz.

Ömer, evine geldiği sırada Macide ve Bedri’yi karanlık bir odada karşılıklı otururlarken görür. Elektriği yakmayı unutmuşlardır. Bunun üzerine Ömer Bedri’yi evden hakaretle kovar. Fakat sonra haksız yere Bedri’ye hakaret ettiğini anlayarak, Macide’nin de teşvikiyle Bedri’den özür dilemek için peşi süre gider. Bu sırada Bedri’nin hastlıklı kardeşi Mediha eve gelir ve Macide’ye kardeşini sömürdüklerini söyler. Bunun üzerine Macide utanç ve üzüntüden başı dönerek düşer, bayılır.

Ana Fikri

Ömer arkadaşlarının isteklerini geri çeviremeyen iradesiz bir tiptir. Ayrıca kendini kontrol etmeyi bilmez ve her suçu içindeki şeytana havale eder. Macide ise Ömer’in tam aksi özelliklere sahip birisidir ve bu iki kişi birbirlerini tanımadan evlenirler. Bir de bunlara geçim sıkıntısı eklenince olaylar iyice karışır.

İşte bu özelliklere sahip Ömerler her zaman hayatta kaybetmeye mahkumdurlar, buna eşleri de dahil.

Sonuç Ve Değerlendirmeler

İçimizdeki Şeytan’da Balıkesir’den başlayıp İstanbul’da son bulan aşk serüvenleri anlatılır. Bu serüvenlerde üç temel şahıs vardır: Macide, Ömer ve Bedri. Macide ve Ömer birbirlerini iyice tanımadan evlenirler. Oysa ikisi ayrı dünyaların insanlarıdır, kişililikleri birbirinin tam aksi yönünde olan insanlardır.

Bu romanda aşk, para, halk, faşizm, aydın, doğa, ahlak, müzik,sanat, kuvvet,ülkü gibi kavramlar romanın içine serpilmiş durumdadır. Bu kavramlar kahramanların ağzından roman içinde dile getirilir

başarılar dilerim

#buse

#nazlı

#yasindiyebiri

#Xx sweetXx

Görseli göster Xxsweetxx20