Cevap :

Merhaba arkadaşım.

Misofonya, tıp alanında hastalık olarak tanımlanmaktadır. Normal durumda gürültü olarak sayılmayan ve kişiyi rahatsız etmeyen seslerden (sakız çiğneme, şapırdatma, kahkaha hatta yemiş tüketme, hapşırma, öksürme vb.) kulağının daha duyarlılık göstererek rahatsız olmasıdır. Tam olarak nedeni bilinmesede nöro-psikolojik hastalıktır.

^^ Merhabalar Canısı ^^

→ Misofonya kelimesini tanımlayınız.

Misofonya, işitsel bir hastalık değil duyma ile ilgili bir algı bozukluğudur. Bazı ince, ritmik, hafif seslere karşın aşırı hassas olma durumudur.

Bir misofonya hastasının, hastalığının en şiddetli dereceye ulaştığı vakitler sabah, uyanma ile gelen ilk saatler ve gece yarılarıdır. Özellikle uykusuzluk durumunda aşırı şiddetlenebilir. Günümüzde her 10 insandan 2’sinde bulunabilen bu hastalık hakkında herkesin bilgisi olmalı, kimde olduğu belli olmaz! Günümüzde çok rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır ve ciddileşmesi durumunda sosyal yaşamı etkileyecek pozisyona gelebilmektedir.

MİSOFONYA BELİRTİLERİ

  • Geceleri yüksek sesle müzik dinlemekten rahatsız olmak.

  • Sabahları alarm ile uyanınca aşırı asabi olmak.

  • Gereksiz gürültüleri durduramadığı vakitlerde öfkelenmek, hemen parlayacak durumda olmak. (Arabaların oluşturduğu ses kirliliği, insanların haykırırcasına gülüşleri, özellikle ağız şapırdatması ve gereksizce çıkartılan ritmik ağız sesleri.) Özellikle sessizlik ve odaklanma esnasında çıkarılan gereksiz gürültüler. (Masaya kalem vurmak, yere ayak tabanını vurmak, saatin tik-tak sesi gibi.)

  • Sabah uyanırken kullandığı alarm sesini günün herhangi bir vakitte duyduğunda tedirgin olmak, huzursuzlanmak.

  • Gündüzleri değil, geceleri sevmek. (Sessizliğinden dolayı.)

  • Bebek ağlamasına karşın cani bir öfke beslerler, gerçekten o sesi kesmek adına canice şeyler düşünürler.

  • Patlamış mısır gibi şeyler.. aah! Birde sinemada..

En belirgin özellikleri ise Alarm Öfkesi, Bebek Ağlaması ve Ağız Şapırdatma durumudur. MİSOFONYA HASTALARI NASILDIR?

Misofonya hastaları genellikle az konuşan insanlardır, doğa seslerinden ve akustik bir yankıdan aşırı haz alırlar. Dağa çıkıp bağırarak seslerinin yankılarını duymak içlerinde bir huzur dalgalanması oluşturur.