3844furkan
Cevaplandı

Osmanlı'nın Kuruluşundan Yıkılışına Kadar Göreve Gecmis En Önemli 10 Padişahı Kısa Bir Şeklinde Ozetletiniz
!!! EN AZ 3 TANESİ !!!​

Cevap :

Osman Gazi (1258-1326)

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey, küçük yaşlardan itibaren at binip kılıç kullanma talimleri yaparak güçlü bir savaşçı oldu. Babasının vefat etmesinin ardından Kayı Boyunun başına geçti. Bizans tekfurları ile savaşarak topraklarını kısmi olarak genişletmeyi başardı.

Orhan Gazi (1281-1362)

Babası Osman Gazi'nin vefat etmesinin ardından yönetimi eline alan Orhan, beyliği genişleterek devlete dönüştürmüştür. Orhan Gazi, babası Osman Gazi'nin vasiyeti üzerine Bursa'yı fethederek ilk medreseyi Bursa'nın İznik ilçesinde 1331 yılında kurmuştur.

I. Murat (1326-1389)

Savaş meydanın şehit olan ilk Osmanlı padişahi I. Murat'tır. Eğitim, yönetim ve askeri alanlarda ilk teşkilatlanma I. Murat döneminde kurulmuştur. I. Murta zamanında Balkanlar'da ilk ciddi fetih hareketleri başladı ve Avrupa, Osmanlı'nın hedef noktalarından biri haline geldi. I. Murat zamanında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı ile Osmanlı-Haçlı arasındaki ilk savaşta Haçlı ordusu büyük bir yenilgiye uğramıştır.

I. Beyazıt (Yıldırım) (1360-1403)

Osmanlı'nın bir anda güçlendiği ve aynı hızla da zayıfladığı Yıldırım Beyazıt döneminde Haçlı ordusuyla zorlu mücadeleler gerçekleşti. 1396 yılında gerçekleşen Niğbolu Savaşında Osmanlı ordusu savaştan galip çıkarak Avrupa'yı büyük bir yenilgiye uğratır. Avrupa'daki ilerleyiş zaferlerle devam ederken patlak veren Ankara Savaşı'nda yenilgiye uğrayan Osmanlı Devleti, 11 yıl kadar başsız kalarak fetret devrine girer.

I. Mehmet (Çelebi) (1389-1421)

Osmanlı Devletini fetret döneminden çıkararak devletin başına geçen I. Mehmet, Bizans, Sırbistan, Eflak, Mora Despotluğu elçilerini kabul ederek onlarla barış imzaladı. Mehmet Çelebi, Avrupa ile anlaşma içindeyken Anadolu siyasi birliğini yeniden sağlamak için mücadele içindeydi.

II. Murat (1404-1451)

Osmanlı Devletinin fetretten çıkması ve yeniden toparlanması sürecinde tahta geçen II. Murat, Osmanlı devletinin en kuvvetli padişahlarından biridir. Osmanlı ekonomisini güçlendirerek Anadolu beyliklerinin birçoğuna son vererek topraklarını Osmanlı topraklarına dahil etmeyi başarır. Bununla birlikte Sırbistan, Selanik ve Teselya topraklarını fethetti.

II. Mehmet (Fatih) (1432-1481)

Osmanlı padişahları arasında büyük öneme sahip olan Fatih Sultan Mehmet, sahip olduğu bilgi ve vizyon ile tarihin görüp göreceği en kıymetli liderlerden biridir. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi dünya siyasi tarihinin en mühim hadiselerinden biridir. İstanbul'un fethi hazırlıkları sadece Rumeli Hisarı ve bunun gibi askeri hamleler dışında Romalarının tarihi ve kültürü ile ilgili yadsınamayacak kadar güçlü bir bilgiye sahipti.

I. Selim (Yavuz) (1470-1520)

Halifeliği Osmanlı'ya getiren ve Anadolu'daki ayaklanmaların sonunu getiren Osmanlı'nın en güçlü padişahıdır. Yavuz Sultan Selim, babası II. Beyazıt'ın izlediği barışçıl siyasetin aksine devletin aleyhinde gördüğü olayların üstüne giderek bertaraf etme görüşündeydi. Yavuz Sultan Selim'in bu politikası, tahtta 8 yıl kalmasına rağmen Osmanlı topraklarının hızla genişlenmesine ve halifelik gibi güçlü bir görevi üstlenmesini sağladı.

I. Süleyman (Kanuni) (1494-1566)

Osmanlı padişahları arasında en uzun süre tahtta kalmış olan padişah Kanuni Sultan Süleyman'dır. Devletin her bakımdan zirvede olduğu bir dönemde padişahlık yapması, Kanuni'nin fetihlerinin hızlanmasına vesile olur. Macaristan Kanuni döneminde himaye altına alınması, dünyanın en büyük ordusu 2 saat gibi kısa bir sürede yok edilmesi gibi dünya tarihi değiştiren önemli gelişmeler yaşanmıştır.

IV. Murat (1612-1640)

II. Osman'ın vahşice öldürülmesi ve I. Mustafa'nın akli melekelerinin yerinde olmaması nedeniyle henüz 9 yaşında iken Osmanlı Tahtına geçmek zorunda kaldı. Annesi ve deneyimli devlet adamlarınca yönetilen IV. Murat aklı ermeye başladığı andan itibaren Anadolu içinde çıkan isyanları bastırdı. Bunun üzerinde Erivan ve Bağdat'ı fethetti.

I. Abdülhamit (1725-1789)

Sultan I. Abdülhamit, devletin içinde bulunduğu durumu değiştirmek ve daha iyiye gitmek için girişimlerde bulundu. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bilinen üniversiteyi kurdu. Gereksiz harcamaların önüne geçmeye çalışarak ülke ekonomisini kalkındırmaya çalıştı.

III. Selim (1761-1808)

Osmanlı'nın müzisyen sultanı olarak bilinen III. Selim, yeniçeri ocağını kaldırarak yerine Avrupa'daki gibi modern ve dinamik bir ordu kurmayı denemiş ancak yeniçerilerin saldırısına uğrayarak öldürülmüştür. Osmanlı, Avusturya ve Rusya ile aynı anda savaştayken daha güçlü bir ordu olan Nizam-ı Cedit ordusunu kurmak istedi ancak yeniçerilerin isyanı ile karşılaştı.

II. Mahmut (1785-1839)

Osmanlı'nın en yenilikçi padişahı olarak bilinen II. Mahmut, III. Selim'in başarısız girişimi olan yeni bir ordu kurmayı planladı ve yeniçeri ordusunu tamamen ortadan kaldırdı. II. Mahmut döneminde Osmanlı Rusya ve İran savaşlarıyla uğraşırken Sırp ve Yunan isyanı ile mücadele ediyordu. II. Mahmut döneminde askeri, siyasi ve eğitim alanlarında ciddi adımlar atılarak yenilikler denenir.