“Metaverse, kısaca “Evrenötesi” anlamına geliyor. Kısaca açıklamak gerekirse Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan toplu bir sanal paylaşım alanıdır, yani içinde tüm dijital dünyaların bulunduğu kurgusal evren de diyebiliriz.

Birçok piyasa paydaşına göre, gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse evrenine sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün olacak. İnsanlar, Metaverse sayesinde kendilerini, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla aktarıldıkları dijital bir evren içinde bulabilecek ve bu evrenin içinde tam manasıyla kaybolabilecekler. Sanal gerçeklik teknolojisi şu an için çoğunlukla oyunlarda kullanılıyor. Ancak Metaverse, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanımını önemli derecede genişletecek.

Yani bu dijital evrende, muhtemelen üç boyutlu bir avatar yaratılarak; çalışmak, gezmek, oyun oynamak, konsere gitmek, alışveriş yapmak gibi günlük birçok aktiviteyi yerine getirmenin mümkün olması bekleniyor.” Metaverse kavramı ile Platan’un mağara metaforunda söz ettiği iki türlü evren anlayışını göz önünde bulundurarak, günümüz insanın hayat tarzının daha mı gerçekçi yoksa daha mı sanallaşacağını yorumlayınız?

Cevap :

Anıl

Metaverse kavramı öğrenildiğinden beri dünyadaki asosyallik, konuşma kabiliyet, insanlarla olan bağ git gide azalmaya başladı. Adı üstünde "sanal dünya" olan bu platformun insanlığın günlük hayatından daha kolay yaptığını sanıp aslında her şeyin kısa bir rüyaymış gibi hiç yapmamış gibi olacağını neden olur. İnsanlar gittikçe tembelleşir ve her işi oturduğu yerden yapmak ister. Artık sanal ortamda gezmiş gibi yapacağız ama aslında sadece evimizin bir köşesinde sessizce oturmuş olacağız.

Kısaca söylemek gerekirse metaversenin insanlığı olumsuz etkileyeceğini, insanlığın canlılığını kanlılığını çok geriye atacağından ötürü yaşamanın daha zor olacağı bir süreç bizleri bekliyor. Bazı ünlülerin bu sanal dünyadan arsa,ev,yat,kat tarzı maddi kaynak harcayarak sanki kendisine gerçekten bir şey alıyormuşcasına kendine bir şeyler alıyorlar. Düşünün yani rüya gibi. Görüyorsunuz rüyayı ama elle tutulur herhangi bir şey yok. Koca bir hiç. O sanal dünyanın şarjı veya ömrü bittiğinde her şey gitmiş olacak. Evet dünyayı kurtaracak olan şeylerden birinin teknolojinin gelişmesi ama teknoloji gelişirken de insanlığı öldürürsek teknolojinin gelişmesinin bir önemi kalmayacak.

İyi Ödevler.