Cevap :

YASAMA

kullanma ait olduğu kişi veya kurum

Yasama yetkisini genellikle meclisler veya parlamentolar kullanır. Ülkemizde başkanlık sistemine geçinceye kadar yasama yetkisi sadece TBMM' de idi.

kişi veya kurumun yetkisi ve sorumlulukları

Yasamanın Görevleri

Kanun koymak değiştirmek ve kaldırmak. Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek. Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi vermek. Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek.

YÜRÜTME

kullanma ait olduğu kişi veya kurum

Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı ile beraber Bakanlar Kurulu'na aittir.

kişi veya kurumun yetkisi ve sorumlulukları

tarafından hazırlanan yasaların yürürlüğe konması demektir. Anayasaya göre bu yetki yalnızca, Cumhurbaşkanı ile yardımcılarının başında bulunduğu Bakanlar Kuruluna aittir. Bağımsız mahkemeler ise yasaların işleyişinden sorumludur.

YARGI

kullanma ait olduğu kişi veya kürüm

Türkiye'de yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız mahkemelere bırakılmıştır. Mahkemeler bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Bireyler arasındaki anlaşmazlıkları çözmekle görevlidir.

kişi veya kurumun yetkisi ve sorumlulukları

Yargı Organı

Türkiye'de yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız mahkemelere bırakılmıştır. Mahkemeler bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Bireyler arasındaki anlaşmazlıkları çözmekle görevlidir. Türkiye'deki yargı kolları; anayasa yargısı, adli yargı, idari yargı ve diğer mahkemeler şeklinde belirlenmiştir.