✧Merhabalar✧
→ 8. sınıf Fen Bilimleri konularıdır . Aşağıda verilen konuların hepsini detaylı bir şekilde anlatmanızı istiyorum
• Elektrik Yükleri ve Elektriklenme
• Elektrik Yüklü Cisimler
• Elektrik Enerjisinin Dönüşümü
→ Lütfen 8. sınıftan küçük olanlar ve bu üniteyi bilmeyenler cevaplamasın
→ Boş , argo , kopya , spam , gereksiz , alıntı cevapların hepsi moderatörlere bildirilecektir
→ Yardım edenlere şimdiden teşekkür ederim ♥️
✧ Kolay Gelsin ✧

Cevap :

ѕєℓαмℓαя

Elektriklenme Yükleri Ve Elektriklenme?

→Çocuk parklarındaki bazı kaydıraklara dokunduğunuzda elinizde karıncalanma hissetmenizin, kış aylarında yün kazağınızı úzerinizden çıkarırken çıt ses duymanızın sebebi atom altı parçacıkların birbiriyle etkileşimi olabilir. elektriklenmenin sebebi ise şişirilmiş Plastik balonların yünlü kumaşa sürtünmesi dir plastik balonları yünlü kumaşa sürtüldüğünde yünlü kumaştan plastik balonları elektron geçişi olmuştur başlangıçla Elektron ve proton sayısı eşit olan yünlü kumaşın elektron sayısı azalmıştır plastik balonlarında ki elektron sayısı yani (-) yük artmıştır sürtünme sonucu elektron kaybettiği için yünlü kumaşın protun sayısı yani (+) yük miktarı, (-) yük miktarının fazla oluşmuştur yüklü dengesi bozulan isimleri Elektrik yüklü cisim adı verilir. Bir cismin yapısındaki (+) ve (-) yük ve dengesinin bozulması ise elektriklenme denir.

→ Elektrik Enerjisinin Dönüşümü?

→elektrik su ısıtıcı elektrikli battaniye ütü tost makinesi saç kurutma makinesi elektrikli şofben gibi araçlar elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümünden yararlanarak tasarlanmıştır. bu tür elektrikli araçlarda elektrik enerjisini ısı enerji dönüştürmek için direnci yüksek iletken teller kullanılır Örneğin bir ütünün tabanındaki teller genellikle yüksek dirençli nikel krom dan yapılmıştır nikel krom telin üzerinden geçen elektrik akımına karşı büyük bir direnç göstermesi ile birlikte tel üzerinde ısı açığa çıkar oluşan ısı ütünün tabanını ısınmasını sağlar kıyafetlerimizin üzerine temas eden Isı etkisi ile karışıklıkları açar ve kıyafetim düzelmesini sağlar. otomobil farı floresan lamba LED lamba el feneri Akkor flamanlı ampul gibi araçlar elektrik enerjisinin ışık enerjisine dönüşümünden yararlanarak tasarlanmıştır. bir iletken üzerinden geçen elektrik enerjisinin ısı enerjisine açıklayabiliriz. Evlerimizde kullandığımız elektrik araç gereçler de Elektrik kaynağı olarak şehir elektriği kullanılır şehir elektriği sağladığı Elektrik akımının herhangi bir sebeple artması elektrikli aletler de büyük bir Isının açığa çıkmasına neden olur oluşan ısı Elektrikli aletlerin tablolarının dış kısımlarının yalıtkan maddelerin erimesine ve yangın çıkmasına neden olabilir elektrik devrelerinde bu vb durumları önlemek için sigorta adı verilen bir devre elemanı kullanılır elektrik devresinden gereğinden fazla ları önlemek için akım geçtiğinde Elektrik akımını kesen devre elemanına sigorta denir sigorta devreye geri sağlar devreden aşırı akım geçtiğinde sigorta telinde oluşan ısı telin erimesine neden olur bu duruma halk arasında sigorta atması denir Böylece devreden Elektrik akımının geçmesi önlenir böyle bir durumda elektrikli aletin üzerinden aşırı akım geçmesi ve bozulması ihtimalini en aza iner...!

ßaşarılar dilerim^^

@btsbightofficel {Önemli opti arkadaşım}

@Lavinia { biricik Rehberim}

--^SELAMLARR^--

{YİNE BEN}

ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME

  • Atomun yapısında proton nötron ve elektron yükleri bulunur... (+) yüklü protonlar ve yüksüz nötronlar atomun çekirdeğinde, (-) yüklü elektronlar ise katmanlarda bulunur.Surekli hareket halinde olan (-) yükler dışarıdan bir etki ile serbest hale geçerek madde içerisinde hareket etmeye başlar. Bazı durumlarda maddeler arasında yük farklılığı oluşur.Oluşan bu yük farklılığı elektriklenmeye neden olur.

ELEKTRİKLENME OLAYINA VE ETKİLERİNE GÜNLÜK HAYATTAN ÖDENEKLER

☆Televizyon camının toplanması

☆Saçlarını taranırken çıtırtıların duyulması

☆Yıldırım ve şimşek gibi doğa olayları

ELEKTRİK YÜKLÜ CİSİMLER

Cisimler sahip oldukları elektrik yükleri bakımından sınıflandırılır.

>>Nötr cisim:

  • Sahip olduğu pozitif(-) ve negatif(-) yük miktarının eşit sayıda olması.

>>Pozitif yüklü cisim:

  • Sahip olduğu pozitif(+) yük miktarı negatif(-) yük miktarından fazla olması.

>>Negatif yüklü cisimler:

  • Sahip olduğu negatif(-) yük miktarı pozitif(+) yük miktarından fazla olmasıdır.

ELEKTRİK ENERJİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Elektrik Enerjisi ısı enerjisine dönüşümü

Elektrik akımını iyi ileten iletkenker ısınır.

  • İletken telden açığa çıkan işi miktarı;
  • Direnç
  • Akım miktarı
  • Akımın geçiş süresi ile doğru orantılıdır.

××örnek××

Tost makinesi

ütü

Fırın

&&&

Elektrik enerjisi ışık enerjisine dönüşümü

Iletken telden elektrik akımının geçmesi sonucu telde ısı enerjisi meydana çıkar.

××örnek××

Lamba

Led lamba

Florasan lamba

&&&

♢Elektrik enerjisi hareket enerjisine dönüşümü♢

Elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren araçlara elektrik motoru denir.Elektirik motorunun yapısında mıknatıslar ve elektromıknatıslar bulunur..

××örnek××

Çamaşır mak.

Saç kurutma mak.

vantilatör

&&&

Hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümü

Hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren araçlara jeneratör denir.Güç santralleri ve bisiklet dinamolarında jeneratör bulunur.

××örnek××

Hidroelektrik santraller

Rüzgar santralleri

Nükleer santralleri

Termik santraller

Jeotermal santraller

...END....

KOPYA/(Ç)ALINTI YOKTUR

LAVİNİA=

IMONEYI=(bu kız deli,cin)

MAVİMLADYM28=

Görseli göster Аноним
Görseli göster Аноним
Görseli göster Аноним
Görseli göster Аноним

Diğer sorular