Cevap :

Adım adım açıklama:

El-Kereci veya Ebu Bekir bin Muhammed bin el Hüseyin el-Kereci , d. 953 - ö.1029) Cebir'i Geometrik işlemlerin sırılarından kurtararak, günümüz matematiğinde kullanılan Cebir'in çekirdek yapısını oluşturan 10. yüzyıl İran'lı Müslüman Matematikçi ve mühendisidir.Üç büyük çalışması Al-Badi' fi'l-hisab (Hesaptaki Hariküladelik), Al-Fakhri fi'l-jabr wa'l-muqabala (Cebir'deki Olağanüstülük) ve Al-Kafi fi'l-hisab (Hesaptaki Yeterlilik)'tır. Bağdat'ın bir banliyösü olan Karkh doğumlu olduğu rivayet edilir. Kesin olan ise hayatınının büyük bölümünü Bağdat'ta geçirmiştir.

Bu arada internetten buldum lütfen bildirme Takip edersen çok ama çok sevinirim

iyi dersler☕☕

Cevap:

Ebu Bekir bin Muhammed bin el Hüseyin el-Kereci, Cebir’i geometrik işlemlerin sırlarından kurtararak, günümüz matematiğinde kullanılan Cebir’in çekirdek yapısını oluşturan 10. yüzyıl İranlı Müslüman matematikçi ve mühendisidir.

Üç büyük çalışması Al-Badi fi’l-hisab (Hesaptaki Harikuladelik), Al-Fakhri fi’l-jabr va’l-mukabala (Cebir’deki Olağanüstülük) ve Al-Kafi fi’l-hisab (Hesaptaki Yeterlilik)‘tir. Tahran dolaylarındaki Kerec’de doğmuştur. Hayatının büyük bir kısmını Büveyhiler döneminde Bağdat’ta geçirdiği ve rahat bir ömür sürdüğü bilinmektedir. 1029 yılında Bağdat’ta vefat etmiştir. Harezmi ve Ebu Kamil’in cebir alanındaki çalışmalarını geliştirip bu ilme yeni yöntem ve kavramlar kazandıran Kereci, cebri “bilinenler yardımıyla bilinmeyenin bulunmasını sağlayan bir hesaplama usulü” diye tanımlar ve daha önce bu konuda yazılan eserlerin yeterli olmadığını, kendisinin bazı yeni kurallar koyarak cebirsel denklemlerin çözümünü kolaylaştırmayı tasarladığını, fakat önceleri Bağdat’taki siyasi ve içtimai karışıklıklar sebebiyle buna fırsat bulamadığını, ancak büyük vezir Fahrülmülk Ebu Galip Muhammed b. Ali b. Halefin teşvik ve yardımlarıyla bu düşüncesini gerçekleştirdiğini söyler.