Cevap :
Cevap:
AKahramanmaraş Hakkında Bilgiler
Kahramanmaraş hakkında bilgiler birçoğumuzun bu güzel şehrimiz ile ilgili merak ettiklerini yansıtmaktadır. Ordu ilimize ait yöresel yemeklerinden türkülerine, giyim ve kuşamından halk oyunlarına kadar tüm bilgilere başlıklar halinde yazımızdan ulaşabilirsiniz. Asıl konumuza dönecek olursak 46 Plaka numarasına sahip olan bu güzel şehrimizin birbirinden güzel ve değerli 11 ilçesi bulunmaktadır.
Kahramanmaraş’ın İlçeleri;
Afşin
Andırın
Çağlayancerit
Dulkadiroğlu
Ekinözü
Elbistan
Göksun
Nurhak
Onikişubat
Pazarcık
Türkoğlu
Kahramanmaraş’ın Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Kahramanmaraş’ın nüfusu 2020 yılı verilerine bakıldığında 1 milyon 130 bin olarak tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenci ve memur nüfusuna da bakıldığında bu nüfusun daha fazla olduğunu dile getirebiliriz. Coğrafi konumu neticesinde oldukça verimli topraklara sahip olan Kahramanmaraş ilimizde birçok ürün yetiştirilmekte ve ticareti ile birlikte ekonomiye can vermektedir. Kahramanmaraş ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise; Doğusunda Malatya ve Adıyaman, Batısında Kayseri ve Adana, Güneyinde Gaziantep ve Osmaniye, Kuzeyinde Sivas illeri yer almaktadır.
Kahramanmaraş’ın Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Kahramanmaraş’ın tarihi tam olarak bilinmese de yapılan kazılardan çıkanlar üzerinde yapılan araştırmada oldukça köklü bir tarihe sahip olduğu bilinmektedir. Yaklaşık olarak 14 – 16 yıllık bir geçmişe kadar uzandığı belirtilen bu ilimiz aynı zamanda Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ilçeleri civarında yapılan arkeolojik kazılar ile birlikte yerleşim yerinin ilk olarak antik çağlara kadar uzandığını bizlere göstermektedir. Günümüze gelene denk birçok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapan bu güzel şehrimizin bu haliyle bile denli bir kültürel zenginlik içerisinde olduğunu görebilmekteyiz.
Kahramanmaraş’ın Kültürel Özellikleri
Kahramanmaraş’ın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Maraş Dondurması, Döngel Mağaraları, Afşin-Elbistan Termik Santrali ve Maraş Kalesi olsa da, köklü bir tarihe sahip olan bu güzide ilimizin birbirinden güzel birçok değeri bulunmaktadır. Yazımızda başlıklar halinde tüm kültürel zenginliklerini ve değerlerini aktarmaya çalışacağız.
Kahramanmaraş'ın kültürel özellikleri
Kahramanmaraş’ın kültürel özellikleri
Kahramanmaraş’ın Yöresel Yemekleri
Kahramanmaraş’ın yöresel yemekleri günümüzde de oldukça popüler bir şekilde tüketilmektedir. Her damak tadına uygun olan lezzetlere sahip bu güzel ilimiz özellikle dondurması ile ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra sizlere Kahramanmaraş’a ait ön plana çıkan özgü yemekleri listeleyelim.
Dövme Dondurma
Biber
Tarhana
Leğen Çorbası
Tirşik Çorbası
Maraş Paçası
Pıtpıt Lapası
Sömelek
Un Sucuğu
Bastık
Çullama
İlende
Hapısa
Ravanda
Kahramanmaraş’ın Türküleri
Kahramanmaraş’ın türküleri geçmişten günümüze dillerden dillere dolana dolana ulaşabilmeyi başarmıştır. Türkülerde kimi zaman kahramanlıklar kimi zaman aşklar kimi zaman ise çağın yaşantıları bizlere gösterilmektedir. Sizlere Kahramanmaraş ilimize ait Alçakta Yüksekte Yatan Erenler isimli türküden bir bölüm paylaşarak ön plana çıkan bazı türküleri paylaşalım.
“Alçakta Yüksekte Yatan Erenler
Yetisin İmdada Aldı Dert Beni
Başımı Alıp Hangi Yere Gideyim
Gittiğim Yerlerde Buldu Dert Beni”
Alçakta Yüksekte Yatan Erenler
Bin Derdim Vardı Bin Dahi Oldu
Gökte uçan huma kuşu
Güzel Ne Güzel Olmuşsun
Harabat Ehliyiz Mestaneyiz Biz
Kara Çadır Düzdedir
Maraş’tan Bir Haber Geldi
Kahramanmaraş’ın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Kahramanmaraş’ın yöresel kıyafetleri çevre illerle benzerlik göstermektedir. Yöresel kıyafetlere bakıldığında Renkli veya beyaz poş, Üç etekli zıbın, Fistan, Cepken, Belde kuşak ve Topuklu kundura giyildiği görülmektedir. Bu kıyafetleri düzenlen en şenlikler, düğünler ve diğer etkinliklerde görebilmek mümkündür. Kahramanmaraş halk oyunlarına bakıldığında ise; Gaba, Maraş Halayı, Üç Ayak, Bertiz, Cenderme, Hadedi, Koyser(Koysarı), Dokuzlu, Çoban, Ceren, Köçeli, Pekmez, Ağırlama, Fatmalı, Marmara, Engo, Çamurdöken, Lorpaşa, Bağdalı, Kına, Hoş Bilezik, Topal Kız, Sallama,Lorke, Veled, Kelek, Sado, Halebi, Solak, Temürağa, Demircioğlu, Telefon, Düz, Abalı, Nare, Yağlı Kenarı, Dallı Basma, Şirvani, Sin Sin, Sarhoş, Sincari, Berdi, Hoşgörü, Dönmeler, Güzeller, Göksun İlerlemesi, Şiro, Horzeli, Cafer, Lorpaşa, Diz Kırma, Yiğitleme, Öte Yüz Üçayağı, Demirci, Şirvani, Binboğa Karşılaması, Serçe, Nalça Parlatan, Bessoy, Kartal, Engo, Kırıkhan, Aseive, Ağır Düz (Aşay), Araban Solağı, Sinem Lili, Sivaslı, Çifte Arabi, Hoş Bilezik, Kelo (Üç Topuk), Kurt Oyunu, Raksbüke, Üçürdüm ve Keçikey oyunları başta gelmektedir.
Kahramanmaraş’ın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Kahramanmaraş’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri, köklü tarihi ile birlikte birçok kişiyi mest etmeyi başarmıştır. Sizlere tüm yerlerin listesini veremesek de bu güzel şehre yolunuz düştüğünde gönül rahatlığı ile ziyaret edebileceğiniz ön plana çıkan yerleri listeleyeceğiz. Peki, Kahramanmaraş’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş? Gelin birlikte bakalım.
Abdulhamid Han Cami
Ulu Camii
Kahramanmaras Kalesi
Ashab-ı Kehf
Meryemçil Kalesi
Hurman Kalesi
Germanicia Antik Kenti
Zekeriya Tanriverdi Camii
Sıh Camiiçıklama:
lüütfen en iyi seç