Cevap :
Cevap:
Hayır Romantik (1780-1910)
Duyguların yoğun bir şekilde aktarıldığı bu dönemde özellikle Alman sanatçıların yıldızı parlamıştır. Romantizmin Alman temsilcilerinden bazıları Robert Schumann, Johannes Brahms ve Ludwig van Beethoven’dir.
Beethoven, kimi müzikologlar tarafından Klasik dönem sanatçısı olarak da görülmektedir. Bunun sebebi, Beethoven’ın iki dönemin temasını da yansıtan çok sayıda eser vermiş olmasıdır.
Romantik dönemde kahramanlık, vatanseverlik, aşk ve doğa gibi kavramlar büyük bir coşkuyla, dramatik bir üslupla işlenmiştir. İnsanlık ve sosyal düzen hakkındaki görüşleri oldukça talihsiz olsa da, birbirinden güzel operaları ile Richard Wagner da Romantik müziğin etkili isimlerindendir.
20.yy (1900-2000)
Bu dönemde hayatımıza giren taş plaklar ve radyo yayınları, müziğin hemen hemen herkes tarafından ulaşılabilir bir ürün olmasını sağlamıştır. Müzik dağıtımı daha kolay bir hal almış ve müzisyen olmak isteyenler, önceki dönemlere kıyasla çok daha geniş imkanlara sahip olmuştur.
Jazz, rock ve hip-hop gibi farklı müzik türleri bu yüzyılda ortaya çıkmıştır. Her alanda etkisini gösteren elektronik devrim, müziğin üretim tekniklerinde de aktif bir rol oynamıştır ve hem müzik yapma araçları, hem kayıt teknikleri hem de müzikten para kazanma yöntemlerinde görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir değişiklik yaratmıştır.
Teknolojik gelişmeler sayesinde synthesizer ve davul makinaları müzikte gittikçe daha aktif bir rol oynamaya başlamıştır ve bu dönemin sonlarına doğru elektronik müziğin temeli atılmıştır.
Özet olarak; her dönem, ayrı bir öneme sahip ve birbirinden değerli isimler barındırıyor. Müziğin tarihine kısaca baktığımızda gördüğümüz bir gerçek var ki, müzik her geçen gün daha çok insan tarafından daha kolay ulaşılabilir ve üretilebilir hale geliyor.
Özellikle internet, online müzik derslerinin önünü açması sebebiyle bunda büyük bir pay sahibi. Artık müzik öğrenmek veya müzikte başarılı olmak için bir yerlere koşturmanız gerekmiyor.