Cevap :

Ütopya, hiçbir yerde var olmayan ve gelecekte var olabileceği düşünülen, devlet ve toplum tasarılarıdır. Ütopyalar, henüz uygulama alanı bulamamış toplumsal ve siyasal düzen şekilleridir.

Ütopya Yunanca kökenli bir kelimedir ve Türkçede ‘hiçbir yer’, ‘olmayan yer’ ya da ülke olarak karşılanabilir. Ütopyalar bu anlamda gerçekte olmayan bir yer ya da ülkeye dair düşünsel ve edebi kurgulardır.

Rönesans’ın siyasal kuramcılarının bir kısmı, Platon’un ideal devlet kurgusuna benzer bazı kurgularla siyaset olgusuna ışık tutmaya çalışmışlardır. Bu toplum ve devlet kurguları, Thomas More’un “Ütopya” adlı yapıtından hareketle politik ütopyalar olarak sınıflandırılmışlardır. Bu bağlamda ütopyalar, geleceğe yönelik olan tasarımlardır. Gerçeklikle tam olarak bağdaşmaz.

Ütopya tarzında yazılan eserler, insanlar için ideal olan anlayışları içerir. Önerilen sistemde insan değerlidir ve adalet hâkimdir. Bu eserlerin önemi, iyi bir yaşam düzeni kurulmasına düşünsel bir katkı sağlamasıdır.

Ütopyalar, insan ilişkilerinde eşitlikçi ve barışçı bir kurgu, aynı zamanda siyasal bir talep ve özlemi de dile getirir. Gerçek yaşamda çatışan tikel ve bireysel çıkarların yarattığı eşitsiz ve hiyerarşik siyasal yapı, verimsiz bir rekabetin ve toplumsal gerilimin de nedeni olmaktadır.