Türk İslam Devletleri demokratik özellikleri
Osmanlı Devleti nin son dönemleri demokratik özellikleri
Türkiye Cumhuriyeti devleti demokratik özellikleri

Cevap :

Cevap:

İhşidler

Akşitler olarak da görebileceğimiz bu devlet, Mısır topraklarında kurulan bir diğer Türk İslam uygarlığıdır. Kutsal topraklar içerisinde bulunan Hicaz, bu devlet tarafından ilk defa güvence altına alınmıştır.

Büyük Selçuklu Devleti

Adını kurucusu Selçuk Bey’den alan Büyük Selçuklu Devleti, Oğuzların Üçoklar kolu ve Kınık boyundan gelmektedir. Selçuk Bey’in torunu olan Tuğrul Bey döneminde en güçlü ve zengin konumuna gelen devlet, Tuğrul Bey, Alparslan ve Melikşah dönemleri olarak 3 ayrı başlıkta incelenmektedir.

Tuğrul Bey dönemi Gazneliler’e karşı verilen Dandanakan Savaşı’nın kazanılmasıyla başlarken, bu zafer için devlet Tuğrul Bey gibi Çağrı Bey’e çok şey borçlanmıştır. Bu zaferden sonra tam anlamıyla hızlı bir kurulma evresine geçen devlet, Pasinler Savaşı’yla ününü ve konumunu sağlamlaştırmıştır. Doğu ve batının sultanı olarak anılmaya başlanan Tuğrul Bey’e bu savaş sonrası halifelik verilmiştir.

Alparslan dönemi Anadolu tarihinin en ünlü olaylarından biri olan 1071 Malazgirt Savaşı’nın zaferle sona ermesiyle bilinir. Alparslan döneminde Kafkaslar’a doğru yayılma başlamıştır.

Melikşah dönemi Selçuklu Devleti ve kültürünün en parlak dönemlerinden olup devletin sınırları bu dönemde Mısır’a, Marmara’ya, ve Kafkasya’ya kadar genişlemiştir. Melikşah’tan sonra çıka taht kavgaları, Moğolların Katran Savaşı’nı kazanmasına ve böylece devletin yıkılma sürecine girmesine zemin hazırlamıştır. 1157’de Sultan Sencer’in ölümünden kısa bir süre sonra devlete son verilmiştir.