Cevap :
Selamm <3
Gezi yazısı nedir ?
Gezilip görülen yerleri anlatan ve kitaplaştırılan yazılara denir.Diğer ismi seyahatnamedir.
İlk gezi yazımız Evliya Çelebi 'nin İstanbul'daki tarihi yapıları anlattığı bir yazı ve seyahatnamesinin bir kısmıdır ;
Ayasofya'yı daha yakından inceleyen Sultan Mehmet sağlamlığını, kubbenin yüksekliğini ve ustaların becerisini gördükçe hayrete düştü ve burayı hemen putlardan arındırıp Müslüman gazilerin dimağını açmak için amber kokularıyla tütsüleyerek, mihrap, minber, mahfil, minare koydurarak cennete rakip bir camiye çevirdi. Cuma günü Aya Sofya zeminine saklanan patrik ve üç binden fazla rahip Müslüman oldular. Bunlardan üç yüz yaşında olan birine Baba Muhammed adı verildi.
Ensari'nin Hicretin 52. Yılında yapılan barıştan sonra Ayasofya'ya gelip namaz kıldığı terler direğin kıble tarafına Eyyub Sultan makamı denir. Şimdi burada bir mihrap vardır ve beş vakit namaz kılanlarla doludur.
Aynı seyahatnameden başka bir gezi yazısı ;
Dostlarımla İstanbul'u dolaştığımız sırada, 1044 yılında, Dördüncü Sull
tan Murad, Revan seferine gitmişti.5 Koca Bayram Paşa, İstanbul'da sadarettan Murad, Revan seferine gitmişti.5 Koca Bayram Paşa, İstanbul'da sadaret kaymakamı 6 olup merhum babamla Bayram Paşa konuşurken söz sırasında:
"İstanbul'un kurucusu acaba kim ola" diye sorunca merhum babam şöyle cevap vermiş: "Sultanım! İstanbul dokuz kere mâmur ve dokuz kere harap olmuştur. Ama zamanımızdaki gibi haraplık asla görmemiştir. Her ne tarafından olursa olsun dost da, düşman da kapısının, duvarının yıkılmış yerlerinden araba ile girip çıkarlar. Padişahların hasreti olan bu şehrin bu halde
erinden araba ile girip çıkarlar. Padişahların hasreti olan bu şehrin bu halde
kalması ve surlarının kararmış bulunması yakışık almaz. Din gayretine ve
Osmanlı Hanedanı şevketine şunun onarılmasına himmet buyurun. Zamanın padişahı inşallah muzaffer olarak dönmektedir. Şahane nazarlarına ak
inci gibi değer de beğenilirse kıyamete kadar adınız bâkî kalır."
inci gibi değer de beğenilirse kıyamete kadar adınız bâkî kalır."
Mecliste hazır bulunanlar bunu makûl görürler. Derhal İstanbul, Eyüp,
Galata, Üsküdar mollaları7 toplanıp Mimarbaşı, Sekban ve Şehremini'ne İstanbul, Eyüp, Galata, Üsküdar mollaları7 toplanıp Mimarbaşı, Sekban ve Şehremini'ne
fermanlar olunarak İstanbul'un 4700 mahallesinin imamlarına tenbih olunur. Kalenin tamiri için yardım istenir.
İstanbul, Eyüp,
Galata, Üsküdar mollaları7 toplanıp Mimarbaşı, Sekban ve Şehremini'ne
fermanlar olunarak İstanbul'un 4700 mahallesinin imamlarına tenbih olunur. Kalenin tamiri için yardım istenir. İşçiler ve ustalar çağırılarak Padişah
Revan seferinden gelinceye kadar bir yıl içinde8 içindeİstanbul ve Galata kalelerini
ve bütün büyük Padişah camilerini tamir edip beyaza boyayarak İstanbul'u bir iri inciye benzetirler.Böylece İstanbul'dan karanlık gider.
Uğur Can'ın yazmış olduğu bir gezi yazısı ;
Tarihi Yarımada'yı keşfe çıkarken ilk adres Topkapı sarayı Sade İstanbul'un değil yükselme döneminde üç kıtanın yönetildiği bu saray günümüzde İstanbul'un ve Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen müzesi olma özelliğini koruyor. Şehrin ev sahipliği yaptığı tüm imparatorlukların ruhu bu sarayda gizli. Karşısında Ayasofya birinci avlusunda Aya İrini ve avlunun önünde İstanbul'un en güzel i Sultan 3.Ahmet paşa çeşmesi burada. Toplamda 700.000 m2'lik bir alana sahip olan sarayı 7 farklı kapısı bulunuyor. Saray bahçesinin bir kısmı günümüzde Gülhane Parkı 'nın sınırları içerisinde kalıyor. Yine sahilde olan Sepetçiler Kasrı'da aslında sarayın bir parçası. Çok sayıda binadan oluşan Topkapı Sarayı 1856 yılına kadar Osmanlı hanedanına ev sahipliği yapmış. Günümüzde sarayın odaları sergi salonları olarak kullanılıyor. Klasik saray anlayışının dışında olan saray pek çok farklı bölümden oluşuyor.
Tarihi Yarımada'yı keşfe çıkarken ilk adres Topkapı sarayı Sade İstanbul'un değil yükselme döneminde üç kıtanın yönetildiği bu saray günümüzde İstanbul'un ve Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen müzesi olma özelliğini koruyor. Şehrin ev sahipliği yaptığı tüm imparatorlukların ruhu bu sarayda gizli. Karşısında Ayasofya birinci avlusunda Aya İrini ve avlunun önünde İstanbul'un en güzel i Sultan 3.Ahmet paşa çeşmesi burada. Toplamda 700.000 m2'lik bir alana sahip olan sarayı 7 farklı kapısı bulunuyor. Saray bahçesinin bir kısmı günümüzde Gülhane Parkı 'nın sınırları içerisinde kalıyor. Yine sahilde olan Sepetçiler Kasrı'da aslında sarayın bir parçası. Çok sayıda binadan oluşan Topkapı Sarayı 1856 yılına kadar Osmanlı hanedanına ev sahipliği yapmış. Günümüzde sarayın odaları sergi salonları olarak kullanılıyor. Klasik saray anlayışının dışında olan saray pek çok farklı bölümden oluşuyor. Sarayın girişinde ilk göreceğiniz yapı Lale Devri'nin padişahı Sultan 3. Ahmet'e ait çeşme idi.mimar Mehmed Ağa tarafından yapılan çeşme İstanbul'un ve belkide dünyanın en etkileyici çeşmelerinden bir tanesi.
Başarılar
D
ilerim
:
)