Cevap :

❤️MİRİBAA MELEK YÜZLÜM❤️

▄███▄███▄

█████████

▀█████▀

▀█▀

yansıma nedir??

Doğada bulunan canlı veya cansız varlıkların çıkardıkları seslerin sözcüklere dökülmüş haline yansıma sözcükler denmektedir. Yansıma sözcükler cümle içerisinde ad, sıfat, zarf ve fiil gibi türlerde de kullanılabilen sözcüklerdir.

Yansıma sözcük nedir örnek cümleler?

Bir nesneye orta sertlikte dokununca çıkan bu ses, “tıkırtı” kelimesinin meydana gelmesini sağlamıştır. İşte bu şekilde işitme duyusu ile ortaya çıkan kelimeler yansıma sözcük olarak kabul edilmektedir. Örnekler: – Dışarıdaki gürültünün nedenini biliyor musun? – Maymun elindeki çekirdekleri çıtır çıtır yedi.

Yansıma nedir örnekler?

Tabiattaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı seslerden türetilmiş sözcüklere yansıma sözcük denir. Bu kelimeler oluşturulurken harfler değil çıkan sesler baz alınır Taklit yoluyla oluşturulan yansıma sözcüklerinden bazıları ise ikilemedir. Örnekler: 1- Şırıl şırıl 2- Şıp Şıp 3- Çat Pat

✯Sesin yayılmasını önlemek için neler yapılabilir✯

Ses boşlukta yayılmaz. Ses kaynağının etrafında bir cam fanus ile boşluk oluşturulabilir.

Ses kaynağına susturucu gibi cihazlar takılabilir.

Sesin şiddeti azaltılabilir. Ses yayılması kısmen azaltılabilir.

Ses yansıması ne demek?

Sesin Yansıması (Yankı)

Ses dalgalarının bir engelle yaşadığı çarpışma sonucu, çıktığı ortama geri dönmesine ses yansıması denmektedir. Bu yansıma, sert ve pürüzsüz ortamlarda daha da şiddetlidir.

umarım yardım ede bilmişimdir

derslerinde başarılı olmanı dilerim

#optiyolunda

#softbahar

#betulilkbalkoc

#esinti

Merhaba Ciciş optiş!

ilk öncelikle yansıma kelimeler nedir? Bunu açıklamayla sorumuza başlayalım. Yansıma kelimeler doğa içerisinde takliti olan kelimelere verilen addır. Yani şu şekilde; doğa içindeki canlı veya cansız varlıklara ait olan seslerdir. Yansıma kelimesinin kısa bir tadını olarak açıklanabilir. Yani bir ses sonucunda taklit edilmeye verilen addır.

  • Vızıldamak
  • Miyavlamak
  • Havlamak
  • Patırtı
  • Çat Pat
  • Horlamak
  • Homurdanmak

Örneğin: dün akşam üst katımızdan çat çat sesler geliyordu. (Yansıma sözcük tür açıklaması ise şu şekildedir, duyduğumuz üst katta olan sesin yani gerçek bir olayın duyduğumuzu ifade etmek için ikileme olayı vurgulamak adına ikileme kullanarak Yansıma sözcük yapmaktayız)

Not: yansıma olan sözcükler sadece duyduğumuz sesleri takliti ile oluşmaktadır yani görme duyusu ile ilgili algılandığımız kulak duyusu ile ilgili değil gözümüzle gördüğümüz bazı sözcükler kelimeler yansıma olarak bize çağrışım yapsa da bunlar yansıma olarak kabul edilmemektedirler.

  • Örneğin: o kadar güzel olmuş ki ışıl ışıl gözüküyordu.

gördüğünüz koyu harfle yazdığımız ışıl ışıl kelimesi, burada iki kere kullanılmıştır. Ancak bu bir yansıma sözcük değildir. Sadece ikileme olarak kullanılmıştır gözümüz ile gördüğümüz yansıma uyandıracak hareket olsa dahi yansıma olarak kabul edilmemektedir.

Not: Yansıma sözcükler içerisinde isim, sıfat, zarf veya fiil gibi çeşitli görevlerde kullanılabilir. ( Yani bu gibi çeşitli görevlerde kullanıldığı zaman yansıma sözcükler olarak kabul edilmektedirler kullanım cümlesine bağlı olarak adlandırılabilir)

  • Örneğin: kardeşim mışıl mışıl uyuyor.

gördüğünüz kardeşim mışıl mışıl uyuyor ifadesi zarf içerisinde kullanılmıştır ve bu bir yansıma sözcük olarak kabul edilmektedir.

Not: Yansıma sözcük, gerçek anlamdan uzaklaşarak mecaz anlamda kullanılırsa yansıma özelliğini kaybetmektedir. ( Yani bizim 2 anlam çeşidimiz bulunmaktadır gerçek anlam ve mecaz anlam gerçek anlam bir şeyin gerçekliğini ifade ederken mecazi anlam o şeyin gerçek olmadığını sadece tabiri caizse olan olduğunu ifade eder Yani gerçek anlamda kullanılmaz gerçekte olmayacak bir ifade olarak kullanılmaktadır.) Bu durumda yansıma sözcükler gerçek anlamdan uzaklaştığı zaman mecaz anlamda kullanılırsa yazma özelliğini kaybetmektedir yani yansıma sözcükler mecazi anlamda değil gerçek anlamda kullanılmalıdırlar.

#OptiTim