Cevap :
Cevap:
Planarya
Açıklama:
Planarya; Biyoloji ve Zooloji dallarında kullanılmakta olan bir sözcük olarak karşımıza çıkar.
Biyolojide Ne Anlama Gelir? Yassı solucanlar yani Platyhelminthes türünün, turbelarya (Turbelaria) ailesinde, uzun vücutlu, 2 ila 4 tane ufak gözleri olan basit bir solucan türü.
Zoolojide Ne Anlama Gelir? Planaria ailesinden bir basit – kurt türü. Vücutları uzundur. 2 ila 4 tane ufak gözleri bulunur.
Teknik Terimdeki Anlamı Nedir? Yassı solucanlar türünün, turbelarya (Turbelaria) ailesinden, uzun vücutlu, iki ila dört tane ufak gözleri olan basit bir solucan türü.
Planarya Nedir?
Planaryalar, küçük su birikintileri ile göllerde yaşayabilen bir tür canlı olarak ifade edilebilir. Ölümlü olmamaları mümkün müdür sorusuna, bunlar için evet cevabının verilebilmesinin sebebi budur ki: planarya yassı kurtlarının, kendi kendilerini devamlı yenileyebilme özelliğine sahip oldukları düşünülmektedir. Bu canlılar nasıl üremektedir ve bu canlılar ne şekilde çoğalır sorusunun cevabı ise, bu noktada akıllarda soru işareti yaratır.
Planaryaların Çoğalması Ne Şekilde Olur?
Bu canlılar yassı kurtlarının 2’ye bölünüp, başları ve kuyruklarının birbirlerinden ayrıldığını düşünürseniz, ikiye bölünmüş olan planaryanın, başlarının yeni bir kuyruk meydana getirdiğini, kuyruklarının da yeni bir baş meydana getirdiğini bilmemiz gerekir. Bu canlıların yassı kurtlarının basit bir beyinleri bulunmaktadır. Ve bu beyin, sinir hücrelerinden meydana gelmektedir.
Planarya yassı kurtlarının beyinlerini meydana getiren sinir hücreleri, bu canlıların vücutlarında yer alan kök hücreler ile her defasında tekrardan meydana getirilebiliyor. Planarya yassı kurtlarının bu özelliklerinden ötürü, çok ufak bir planarya yassı kurt parçacığında bile, bütün bir planarya yassı kurt meydana gelişimi imkânlı hale gelebilmektedir.
Planarya yassı kurtları ile alakalı yapılmış olan araştırma ile ölümsüzlük olabilir mi sorusunun cevabı, insanlar için de bir umut kaynağı olabileceği, en azından, yaşlı insanların bile sağlıklı kalabilmeleri için bir umut kaynağı olması umulmaktadır.
Özellikleri İle İlgili Bilgiler
Bu canlılar yassı solucanlar ailesi, turbellaria sınıfına aittir. Birkaç milimetre ile birkaç santim uzunluğa kadar olan canlılarına akvaryumun içinde denk gelmemiz mümkündür. Kafaları ile vücutlarının yapısı türlerine göre değişiklik gösterir. Yüzme yetenekleri bulunmamaktadır. Karın altlarında yer alan mikronik kirpikler bir bakıma ayak görevini yerine getirmektedirler. Sindirim sistemleri bilindik yapılardan son derece farklılık arz eder.
Sindirim ve boşaltım sisteminin girişleri karın altındadır. Almış oldukları yiyecekleri sindirmeleri vücutlarının hareketi ile birlikte olur. Eşeyli ve eşeysiz olarak üreyebilirler. Rejenerasyon çok gelişmiştir. Onlarca parçaya ayrıldıklarında bile her parça kendini yenileyerek ergin birey olarak hayatta kalır.