1. Aquinas’a göre bilme ile inanma eylemleri arasında bir bütünlükten söz edilmeli midir? Buna göre Aquinas ile Aziz Augustinus arasındaki iman-akıl kavrayışı farklılığı nasıl anlaşılmalıdır?​

Cevap :

Aquinas: "Evrenin pek çok ilkesini, evrenin daha yüce bir Varlık tarafından yaratıldığına dair delil de dâhil olmak üzere doğal aklımızla kavrayabiliriz."

bu söz Aquinas'a ait. Evren ilkelerine, evrene bakacak olursak tanrının varlığına inanırız demek istemiştir. Yani bilmek ve inanmak arasındaki bütünlükten söz etmiş.

Augustinus ‘Anlayabilmek için, inanıyorum’ sözünün sahibi olan filozof. Ona göre hakikat insanın kendini araştırmasıdır, tanrı ise gerçek yani hakikat olandır. Öyleyse tanrı insanın ta kendisidir. Ve ona göre bunu bilmek gerekiyor. Yani insanın kendisini bilmesi. İnsan kendini araştırırsa hakıkatı bulmuş olur.

Farklılık ise: Aquinas'a göre tanrı var ve o bu eşsiz evrenin yaratıcısı. İman etmek için akıl doğrultusunda evreni araştırmak gerekir. Auğustinus'a göre ise tanrı insan insan kendini araştırmalı. İman etmesi için kendi bilmesi gerekir.

Başarılar.