Cevap :
Cevap:
Nükleer Kirlilik
Nükleer Kirlilik (Radyoaktif kirlenme) Nedir?Nükleer enerji santralleri, nükleer silâh üreten fabrikalar, radyoaktif madde artıkları radyoaktif kirlenme yaratan başlıca kaynaklardır. Radyoaktif maddeler yaymış oldukları elektronla hava, su, toprak ve bitkilere zarar verir. Radyoaktif maddeye sahip (radyasyonlu) hayvansal ürünler (et, balık, süt, vb.) ve bitkiler, bu zararlı maddeyi besin zinciri ile insanlara ve diğer canlılara taşır. Bunun sonucunda bağışıklık mekanizmasını felce uğratmak, organları zedelemek gibi tedavisi olanak dışı olan hastalıklar meydana gelir.
nükleer Kirlilik nasıl oluşur
Ağır bir nükleer yakıt atomunun, (örneğin uranyum) nükleer fisyona sokulmasıyla radyoaktiflik taşıyan iki yavru, atık çekirdek meydana gelir. Bu yan ürünler yeniden kullanılamamakta olup, atılmaları gerekir. İşte bu atık yan ürünler radyoaktif kirliliğe sebep olmaktadır.
Nükleer kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır?
1. Nükleer santralleri uygun yerlere kurma, meydana gelebilecek kazalara karşı tedbirler alma, santraller olayı esnasında meydana gelen radyoaktif atıkları uygun şekilde depolama
2. Nükleer silah denemelerini ve atom bombalarının atılmasını tüm dünyada yasaklama
3. Radyoaktif atıkların sulara, toprağa ve havaya verilmesini engelleme
4. Radyasyon yayan cihazların kullanımına dikkat etme
5. Radyasyon yayılımının fazla olduğu yerlerde çalışan kişileri bilinçlendirme ve radyasyondan korunmaları için zaruri tedbirleri alma
6. Güneşin zararlı ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını önleyen ozon tabakasını koruma
7. insanları radyasyon kirliliğinin önlenmesi konusunda bilinçlendirme gibi önlemler alınarak nükleer kirlilik engellenebilir.
Açıklama:
Kaynakça
https://nukleerkirliliklemucadele.weebly.com/
https://www.bilgiustam.com/radyoaktif-kirliligin-etkileri-nelerdir
https://nukleerkirliliklemucadele.weebly.com/nas305l-engelleyebiliriz.html
BAŞARILAR DİLİYORUM