Cevap :

Cevap:

ilkbaharda yağış ve eğim fazla olduğu için heyelan daha sık görülür.Yani bence A) şıkkı yağışların artması.

Cevap:

C) Kar erimeleri

Açıklama:

Ülkemizde değişik zamanlarda farklı doğal afetler sıkça görülmektedir. Bunlar arasında depremler, su baskınları ve heyelanlar en çok görülen doğal afetlerdir. Son yıllarda önemli doğal afetlerden biri olarak kabul edilen heyelandan, oluşma sıklığı ve verdiği zararlar açısından en fazla etkilenen bölge Doğu Karadeniz bölgesidir. Doğu Karadeniz Bölgesinde

heyelanların fazla olmasının nedeni; yağışın, yamaç eğiliminin ve killi kayaçların fazla olması ile bazı kesimlerde ana kayayı oluşturan tabakaların yamaç eğimine paralel uzanmasıdır. Yamaç eğimine paralel uzanan tortul tabakalar, heyelan oluşumunu kolaylaştırır. Kar erimelerinin etkisiyle heyelan olayları ilkbahar mevsiminde yoğunlaşır. Heyelanlar sonucunda bölgedeki tarım alanları, yollar ve yerleşim birimleri sık sık zarar görür.

Heyelanların % 65’i ilkbaharda meydana gelmiştir. Bunun başlıca nedeni; Ülkemizin genellikle ilkbaharda yağışlı geçmesidir. Ayrıca dağlarda bulunan karların bu mevsimde erimesiyle ortaya çıkan kar sularının da, heyelanın oluşumunu hızlandırmasıdır. Heyelanların % 26 ise kış aylarında görülmektedir. Yaz, heyelanların en az görüldüğü mevsimdir % 5.9 Çünkü bu mevsimde ülkemizin büyük bir bölümü yağışsız geçmektedir.

Aslında çok çelişkili bir soru. Ben olsam kar erimeleri derdim. Ancak yağışların artması da göz kırpmıyor değil.