Cevap :

Cevap:

Dil, tat alma duyu organımızdır. İçtiğimiz şeylerin veya yediğimiz besinlerin acı, tatlı, tuzlu, ekşi gibi değişik tattadırlar. Dilimizin üzerindeki tat tomurcukları sayesinde besinlerin tatlarını alırız. Tat tomurcukları birer hücredir.

Tat alma görevi gören dil, aynı zamanda konuşmamızı da sağlayan organımızdır. Besin maddelerinin tadını almamızı sağladığı gibi, diğer maddelerin tadını da dilimiz sayesinde alırız. Dilimizin üzerinde bulunan hücreler, maddelerin nasıl bir tadı olduğunu anlamamızı sağladığı gibi, dilimiz yandığında uzun süre tat alamayız. Çünkü tat almaya yarayan hücreler çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ya da içecekler tükettiğimizde ölür. Dil insanların yanı sıra, gelişmiş birçok hayvanda bulunmaktadır.

Duyu sinirleri, tat tomurcukları sayesinde ayırt edilen tadı beyne iletir. Tat tomurcukları dilin üzerinde gruplaşmışlardır. Dilin arka kısmı acıyı, arka kenarları ekşiyi, uç kısmı tatlıyı, orta kenarları ise tuzluyu algılar. Tat tomurcukları sadece kendi algıladığı tadı aldığı gibi belli bazı tatları da algılayabilir fakat hiçbir tat tomurcuğu dört tadı birden algılayamaz. Tat tomurcuklarının sayısı çocuklarda daha fazladır.