Cevap :
Cevap:İbni Sina, medeniyet tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biridir. Avicenna olarak bilinmektedir. İbni Sina olarak tanınmıştır. 16 yaşındayken bilime olan merakı nedeniyle araştırmalar ve çalışmalar yapmaya başlamıştır. hayatını bilime adayan ve birçok bilim dalının gelişmesinde önemli katkıları olan bir insandır.
İbni Sina, tıp, felsefe, din, mantık, matematik, geometri, astronomi, fizik, kimya, biyoloji alanında çalışmalar yapmıştır. İbni Sina, tıp alanında geliştirildiği teşhis ve tedavi yöntemleri ile bilinmektedir. Tıp alanında önemli eserler yazmıştır. Toplamda iki yüz yetmiş altı eseri bulunmaktadır.
Tıp alanında Kitabuş Şifa ve Kanun-i Fi-t Tıp isimli eserleri yazmıştır. Bu eserler günümüzde uluslararası birçok üniversitede tıp alanında kaynak kitap olarak okutulmaktadır. Biyoloji de kalp hastalıklarının tedavisinde, fizikte dinamik alanında çalışmalar yapmıştır.
Soğuk su ve sıcak su tedavisi, mikrobun keşfedilmesi, salgın ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi konusunda bilimsel katkılar sunmuştur. Bununla beraber matematik, geometri ve astronomi alanında da çalışmalar yapmıştır. Dönemin en önemli şahsiyetlerinin hastalıklarının iyileştirilmesinde kilit rol oynamıştır.
Mantık, felsefe, metafizik alanında yazdığı eserlerde insan ruh ve beden davranışlarını da ele almıştır. Melankoli durumlarını incelemiş ve bu alanda araştırmalar yapmıştır. İbni Sina’nın eserleri günümüze kadar ulaşmıştır. Kaynak eserler olarak kullanılmaktadır. Bir öncü olarak tanınmıştır ve birçok eser meydana getirmiştir.
Açıklama:
Hekimlerin hekimi olarak tanınan İbn-i Sina, tıp alanında yaptığı çalışmalarla ve özellikle Tıbbın Kanunu adlı kitabı ile ön plana çıkar. Hekimin bu eseri 700 yıl boyunca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulur.
Ruh sağlığı, biyoloji, alternatif tıp, metafizik ve hastalıkların tedavisi gibi konularda makaleler ve çalışmalar yapan İbn-i Sina, günümüz tıp biliminin temel kaynaklarının oluşmasında ve tıbbın ilerlemesinde önemli rol oynar.
İbn-i Sina’nın gıdalarla ilgili fikirleri halen bugünkü alternatif beslenme tedavilerinde uygulanır. İbn-i Sina beslenme bozuklukları ile ilgili hastalıkları 1000 sene öncesinde beyan eder. Örneğin toprak yeme ile anemiyi bağdaştıran hekim nohut, yumurta, kırmızı et tüketiminin bu hastalığı önlediğini söyler.
Aynı şekilde gece körlüğü için karaciğer yenmesini öneren hekim -nitekim gece körlüğü A vitamini yetersizliğinde görülür ve karaciğer yüksek A vitamini içerir- bugün doktorların ve diyetisyenlerin önerilerinin temelini oluşturur.
İbn-i Sina’nın bin sene önce uyku zamanından beslenmeye, hareket etmekten dinlenmeye kadar verdiği tavsiyeler bugünün sağlıklı yaşam tavsiyeleri ile birebir örtüşür.