Cevap :

Cevap:

Açıklama:

Kendi Üstünüze Almalısınız.

Yaptığımız işlerin sorumluluğunu biz almalıyız.

Her canlının doğada bir görevi vardır. Görevini layıkıyla yerine getiren canlıların hayatta kalma başarısı artarken, zayıf olanlar rekabeti kaybetmektedir.

Bu durum insanlar için de geçerlidir. (Bebeklik dönemini saymazsak) Her yaştaki insanın yerine getirebileceği bazı sorumluluklar vardır. Örneğin iki yaş civarındaki bir birey oyuncaklarını toplayabilir, yedi yaşındaki birey evin altında bulunan bakkaldan ekmek alabilir, okul çantasını kendisi taşıyabilir. 10 yaşındaki bir birey kardeşi ile oynayarak ilgi ihtiyacını karşılayabilir.

Kişi yapabileceği işlerin sorumluluğunu almaktan kaçınırsa, bu sorumluluklar başkası tarafından yerine getirilecektir. Sorumluluğunu yerine getirmeyen kişi diğer kişilerin yükünü artırmış olacaktır.

Çocukluk döneminde sorumluluklarını yerine getirmekte isteksiz davranan kişiler yetişkinlikte de sorumluluk almaktan kaçınırlar. Böylece başkalarını sömüren asalak insanlar olurlar. Bu tip insanlar kimse tarafından hoş karşılanmaz zaman içinde yalnızlaşarak perişan olurlar.

Sorumluluk almakta istekli olan insanlar ise sorumluluklarını yerine getirirken bazı hatalar yapabilirler. Eğer bir iş yapılıyorsa hataların olması da ihtimal dahilindedir. Yapılan hataların reddedilmesi, başkalarına yüklenmesi, yalan söylenmesi gibi çıkış yolları kişiyi güvenilmez yapar. Güvenilmez insanlarla kimse iş yapmak istemez. Zira vereceği zararı kimse göze almak istemez.

Bu nedenle sonuçları ne olursa olsun insanlar yaptıkları işlerin sorumluluğunu almalıdır.

#SPJ2