Cevap :
TRAFİK IŞIKLARI
Trafik lambaları, yaya geçitlerine, okul yakınlarına, ortak alanlarda taşıtların ve yayaların yolu hangi sırayla kullanacaklarını düzenlemek amacıyla yerleştirilmiştir.
Trafik lambalarında üç renk vardır: Kırmızı , sarı , yeşil.
En kısa süreli ışık, sarıdır. Süresi üç saniyedir. Kırmızı ve yeşil ışıkların süreleri trafik yüküne göre ayarlanır.
a) Kırmızı ışık:
Yolun trafiğe kapalı olduğunu gösterir. Kırmızı ışık yanınca yaya geçidini kapamadan durulur. Sağa ya da sola dönüşün serbest olduğunu gösteren oklu ışık varsa, okun gösterdiği yöne dönüş yapılabilir. Sadece kırmızı ışık yanıyorsa, kesinlikle yeşil ışığın yanmasını beklemek gerekir.
b) Yeşil ışık:
Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Geçiş, sağa, sola dönüş yapılabilir. Dönüş sırasında yaya geçidindeki yayalara yol vermek gerekir.
c) Sarı ışık:
Uyarı ışığıdır. Kırmızı ışıkla birlikte yanıyorsa, yolun trafiğe açılacağını bildirir. Sürücüler harekete hazır konuma gelmelidir. Yeşil ışık yanınca da geçilir.
Sarı ışık, yeşil ışıktan sonra yanınca yolun trafiğe kapanacağını bildirir. Sürücü, az sonra kırmızı ışığın yanacağını düşünerek emniyetle durabilecek mesafede ise, yaya geçidini kapamadan durmalıdır. Sürücü, sarı ışığın yandığını görünce emniyetle duramayacak kadar kavşağa yaklaşmışsa normal olarak geçişini tamamlamalıdır.
YAYALAR İLE İLGİLİ KURALLAR
Yaya ve okul geçitlerinde dikkatli olunmadığı zaman, büyük tehlikeler meydana gelebilir. Bunu önlemek için sürücülerin ve yayaların uyması gereken bazı kurallar vardır:
Sürücülerin uyacağı kurallar:
1. Aracın hızı azaltılmalıdır.
2. Gerektiği zaman fren yapmaya hazır olunmalıdır.
3. Özellikle okul geçitlerine yaklaşırken karşıya her an bir öğrenci çıkabileceği hesaba katılmalı, çok dikkatli olunmalıdır.
4. Geçitte durulur. Yayaların ve öğrencilerin güvenle geçmeleri beklenir.
5. Bu tür geçitlerde okul taşıtı ya da araç varsa geçilmemelidir.
6. Yaya geçitlerinde durup yayalara yol verirken soldan gelip geçitte durmadan geçen araçlar varsa, önden geçen yayalar, korna ya da el hareketi gibi yollarla uyarılmalıdır.
7. Yaya geçidinde durarak yayalara yol veren taşıtların solundan geçilmez, arkasında durup beklemek gerekir.
Yayaların uyacağı kurallar:
1. Yayalar daima kaldırımdan yürümelidir.
2. Yaya kaldırımı yoksa yolun solundan yürünmelidir.
3. Trafik polislerinin uyarılarına, işaretlerine uyulmalıdır.
4. Trafik lambalarının olduğu yerlerde yeşil ışık yanmadan, yol bomboş olsa bile geçilmemelidir.
5. Lamba ve trafik polisi yoksa önce sola, sonra sağa, tekrar sola baktıktan sonra yol uygunsa karşıya geçilmelidir.
6. Duran taşıtın önünden, arkasından geçilmemelidir.
7. İyice durmadan otobüs, minibüs, taksi gibi taşıtlardan inmemelidir.
8. Hareket etmiş bir taşıta binmeye çalışılmamalıdır.
9. Taşıtlara hiçbir şekilde tutunulmamalıdır.
10. Taşıtlarda kapıya yaslanmamalı, pencere ve kapılardan eller, kollar, başlar çıkarılmamalıdır
11. Taşıttan inince hemen koşmamalı, indiğimiz taşıt uzaklaşmadan karşıya
geçilmemelidir.
12. Taşıtlara sırayla binmeli, duran taşıtlardan da sırayla inilmelidir.
TRAFİK KAZALARI ve İLKYARDIM
Trafik kazalarını önlemek için ne kadar uğraşılsa da, kampanyalar açılsa da kazalar önlenememektedir. Her gün çeşitli sebeplerle meydana gelen kazalarda pek çok insan can vermekte, sakat kalmaktadır. Milyarlarca liralık da maddî hasar ortaya çıkmaktadır.
Üzülerek belirtmek gerekir ki Türkiye, dünyada en çok trafik kazası yapılan ülkelerin başında gelmektedir.
Sürücülerin bilinçsizliğinden kaynaklanan kazaların çoğunda ölüm olayları hemen görülmez. Kaza geçirenler çoğunlukla sağ olarak kurtulur. Ancak onlara hemen yardım edilmesi gerekir. Kaza yerinde zamanında yapılacak yardımlar çoğunlukla hayat kurtarır. Bunun için önce sürücülerin, vatandaşların eğitimli olması; sonra da teknik önlemler devletçe, çeşitli kurumlarca alınmalıdır.
Trafik kazalarında yapılacak ilk yardımın aşamaları şöyle sıralanabilir:
1. Kaza yerinde hemen emniyet önlemleri alınmalıdır. Kaza yerinde emniyetli bir yerde durulmalı, gerekli işaretlemeler hemen yapılmalıdır.
2. Kaza geçirenler elverişli şekilde araçtan çıkarılmalıdır. Araçtan çıkarılma sırasında kaza geçirenin omurga ekseni korunmalı, onu emniyetli bir yere taşımalıdır.
3. Kaza geçirenlere olanaklar ölçüsünde ilk yardım uygulanmalıdır. Kanaması olanlara, şoka girmek üzere olanlara, solunumu ve kalbi duranlara öncelik tanınmalıdır..
4. Gereken yerlerle haberleşme sağlanmalıdır. İlgili yerlere kısa ve anlaşılır bir mesaj iletilmeli; kaza yeri, yaralıların durumu ve sayısı belirtilmelidir. Türkiye’nin her yerinde trafik kazaları için Hızır Acil Servis telefon numarası:(077) dir.
5. Kaza geçirenler dikkatli taşınmalıdır. Taşımada daima sedye kullanılmalı, taşınan kişinin başı hareket yönünde olmalıdır. Merdivenden çıkarken veya inerken baş daima yukarıda olmalıdır.
6. İlk yardım kurallarını hiç bilmeyen, sağlık konusunda bilgisi olmayan kişiler sunî solunum, kalp masajı gibi bilgi ve uzmanlık gerektiren müdahaleler yapmamalıdır.