Otalha630
Cevaplandı

Akdenizde Osmanlı Hakimiyetinin Kurulması?
(Lütfen çok Uzun Olmasın. Kısa ve öz olsun)​

Cevap :

Akdeniz’de Osmanlı Hakimiyetinin Kurulması : Osmanlı Devleti kurulduğunda, gönüllülerden, alplerden, cihat ve gaza amacıyla fetihlere katılanlardan oluşan küçük bir kara ordusu görünümündeydi. İlk düzenli Osmanlı kara ordusu Orhan Bey Dönemi’nde kurulmuştu. Daha sonra I. Murad Dönemi’nde devşirme ve tımar sistemi sayesinde Osmanlı kara gücü oldukça gelişti. Güçlü kara ordusu sayesinde, Osmanlı Devleti’nin sınırları 15 ve 16.yüzyıllarda gerçekleştirilen fetihlerle hızla genişledi. Özellikle 1453’te İstanbul’un fethedilmesinden sonra Osmanlı Devleti, Yakın Doğu ve Avrupa’nın önemli bir kara gücü haline geldi.

Bu dönemde Osmanlı Devleti dışında önemli kara gücü bulunan devletler şunlardı:

Akkoyunlu Devleti, 15.yüzyıl başlarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine hakim, önemli bir kara gücüne sahipti. Ancak Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde, Osmanlı Devleti ile 1473 tarihinde yapmış olduğu Otlukbeli Savaşı’nı kaybettikten sonra dağılma sürecine girdi.

Safeviler, 16.yüzyılın başında kurulmuş olmalarına rağmen, Şah İsmail önderliğinde kısa sürede önemli bir kara gücü oluşturarak Osmanlı Devleti’nin önemli bir rakibi haline geldiler. Mısır’dan Suriye’ye kadar hakim olan Memlûklular ise, önemli bir kara gücüne sahiplerdi. Diğer yandan Macar, Avusturya ve Alman krallıkları arasında kurulan akrabalık bağı ile oluşturulan Habsburg İmparatorluğu, 16.yüzyıl başlarında Balkanlar ve Avrupa’nın en büyük kara gücüne sahipti. Osmanlı Devleti, 16.yüzyılda bu kara güçleriyle rekabet edebilmek için kara ordusunu ve donanmasını daha da güçlendirdi

Osmanlı donanmasının temeli, daha önce sahil bölgelerinde kurulan Karesioğulları, Aydınoğulları, Candaroğulları, Saruhanoğulları ve Menteşeoğulları beyliklerinin Osmanlı hakimiyetine girmesiyle teşekkül etti. Ancak Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçişi ile birlikte Çanakkale ve Marmara denizlerinin savunulması için daha kapsamlı bir donanmaya ihtiyaç duyuldu. Bu amaçla I. Bayezid (Yıldırım) Dönemi’nde Gelibolu’da yeni bir tersane inşa edildi. I. Mehmet (Çelebi) Dönemi’nde, ilk Osmanlı deniz savaşı Venediklilerle yapıldı ancak kaybedildi.

Kolay Gelsin (uzun oldu biraz)

en iyi cevap yaparmisiniz?

Cevap:

Akdeniz’de Osmanlı Hakimiyetinin Kurulması :

*Osmanlı Devleti kurulduğunda, gönüllülerden, alplerden, cihat ve gaza amacıyla fetihlere katılanlardan oluşan küçük bir kara ordusu görünümündeydi.

*İlk düzenli Osmanlı kara ordusu Orhan Bey Dönemi’nde kurulmuştu.

*Daha sonra I. Murad Dönemi’nde devşirme ve tımar sistemi sayesinde Osmanlı kara gücü oldukça gelişti.

*Güçlü kara ordusu sayesinde, Osmanlı Devleti’nin sınırları 15 ve 16.yüzyıllarda gerçekleştirilen fetihlerle hızla genişledi. *Özellikle 1453’te İstanbul’un fethedilmesinden sonra Osmanlı Devleti, Yakın Doğu ve Avrupa’nın önemli bir kara gücü haline geldi.