Cevap :
♡♡SELAAAMM♡♡
HAVA KİRLİLİĞİ
Toplum olarak hem ısınmak hem de havayı kirletmemek zorundayız. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak veya önlemek için neler yapmalıyız
* Yakıt tüketimi azaltılmalı,
* Temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıtlar kullanılmalı,
* Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı,
* Binalarda ve evlerde ısı yalıtımına gidilmeli,
* Kalorifer ve soba bacaları her sezon başında mutlaka temizlenmeli.
Taşıtların kirletici etkilerini önlemek veya azaltmak için neler yapmalıyız
* Egzoz gazı emisyon ölçümü zamanında yapılmalı,
* Araçların bakım ve onarımları zamanında yapılmalı,
* Temiz yakıt kullanılmalı,
* Araçların muayeneleri periyodik olarak yapılmalı,
* Araç kapasitelerinin üzerinde yolcu ve yük taşınmamalı,
* Benzinli taşıtlarda katalitik konvertör takılmalı,
* Toplu taşımaya önem verilmeli
Sanayi kaynaklı hava kirliliği önlemek veya azaltmak için neler yapmalıyız:
* Temiz yakıt ve hammadde kullanımı,
* Kirliliği kaynağında yok edecek teknolojilerin kullanılması,
* Tesislerin yakma ünitelerinde vasıflı yakıtların kullanılması,
* Yeterli yükseklikte bacaların inşası ve bacalarda filtre kullanılması,
* Arıtma tesislerinin kurulması,
* Atıkların değerlendirilmesi, düzenli ve sağlıklı boşaltılması,
* Tesisler mümkün olduğu kadar yerleşim yerlerinin dışına yapılmalı
Toprak kirliliği
katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasıdır. Topraklarda meydana gelecek tüm olumsuz değişimler insan yaşamını kuvvetle etkileyecek güce sahiptir. İnsanların geçmişten gelen ve geçmişte zararları fark edilmemiş olan alışkanlıkları, bu gün toprak kirlenmesi ve bununla birlikte ortaya çıkan yer altı ve yüzey sularının kirlenmesine sebep olmaktadır. Toprak kayaçların parçalanmasıyla oluşur. Oluşumu çok uzun sürede gerçekleşen toprak insan eli ile çok kısa sürede tahrip edilir. Tarımın yapılabilmesi için temel unsur verimli tarım arazileridir yani topraktır. Daha çok ürün elde edebilmek için kullanılan gübreler, tarım ilaçları sağladıkları yararın yanı sıra toprak kirliliğinin önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Çevreye gelişigüzel atılan çöpler, evsel atıkların ve sanayi atıklarının arıtılmadan toprağa karıştırılması da toprağı kirleten etkenlerdendir.[1]
Toprak kirliliğine karşı alınacak tedbirler
Tarım ilaçlarının toprağa zarar vermeyecek şekilde kullanılması,
Toprağın gübrelenmesinde bilinçli hareket edilmesi,
Çöplerin toprağı kirletemeyeceği bir yerde ve şekilde toplanması,
Deterjanlı ve diğer atık suların belirli yerlere dökülmesi,
Toprağı kirletenlerin ve kirlenmesine sebep olanların uyarılması.
Su Kirliliği Nedir?
Su kirliliği genelde kimyasal maddeler, mikroorganizmalar, plastik atıklar gibi zararlı maddelerin nehir, göl, okyanus gibi su kütlelerini kirlettiğinde, bu suların kalitesini düşürerek hem çevre için hem de insan için zararlı hale geldiğinde ortaya çıkar. İçme sularında bile arsenik, bakır ve kurşun gibi ağır zehirli maddelerin bulunmasına yol açan pek çok su kirliliği nedenleri olduğu gibi alınan önlemler de vardır. Ülkemizde alınan önlemlere dair bilgi edinmek için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ni okuyabilirsiniz.
Su Kirliliği Nedenleri Nelerdir?
Su kirliliğinin nedenlerini incelerken birkaç farklı kategoride ele almak gerekir. Kentlerden, kasabalardan ve fabrikalardan gelen zehirli maddeler hem yeraltı sularından okyanus sularına kadar pek çok su kaynağını kirletmektedir.
1. Yeraltı Suları Kirliliği
Su Kirliliği
Temelde yağmur sularının yeryüzünün derinliklerine ulaşması sonucu oluşan yeraltı suları, en önemli içme suyu kaynaklarından biridir. Toprak kirliliğine bağlı olarak bu sulara zehirli maddeler karışmaktadır. Böcek ilaçları, gübreler, fosseptik sistemlerinden sızan atıklar gibi kirletici maddelerin karıştığı kaynaklar onlarca hatta binlerce yıl boyunca kullanılmaz hale gelebilir. Yeraltı suları çeşitli su kaynaklarıyla da birleştikleri için kirliliğin yayılmasına neden olabilir.
2. Yüzey Suları Kirliliği
Su Kirliliğini Nasıl Önleyebiliriz?
Yüzey suları, Dünya’nın yaklaşık %70’ini kaplayan okyanuslar, göller, nehirler, denizler ve haritada görebileceğimiz tüm mavi alanları kapsar. Yüzey suların da büyük bir kısmı kullanılamaz hale gelme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Nehirlerin, derelerin ve göllerin üçte birinden fazlası kirlenmiş durumda ve içmeye, yüzmeye ya da balık tutmaya uygun değil. Endüstriyel atıklar, geri dönüştürülmemiş plastik atıklar, tarımsal kimyasallar sebebiyle bu sulardaki canlılık azalmakta, bu da insan hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.
3. Okyanus Suları Kirliliği
Su Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Okyanus ve deniz sularının kirliliği, karadan kaynaklanmaktadır. Kimyasallar, besin atıkları, ağır metaller, çiftliklerden ve fabrikalardan salınan zehirli maddeler nehirler yoluyla denizlere ve okyanuslara atılmaktadır. Özellikle plastik poşet ve pet şişe gibi hafif plastikler de geri dönüşüme gönderilmediği takdirde atıkların sulara dökülmesi ve ya rüzgar yoluyla okyanuslara ulaşmaktadır.
Su Kirliliği Nasıl Önlenebilir?
Su kirliliğinin önlenebilmesi için uluslararası organizasyonların, sivil toplum kuruluşlarının ve ulusal hükümetlerin işbirliği içerisinde hareket etmesi ve eylem planlarını uygulamaya koyması gerekmektedir. Bu önlemlerin dışında, kişilerin de yaşam tarzlarında belirli değişikliklere giderek su kirliliğini azaltmaya yardımcı olmaları mümkündür. Özellikle çevre dostu ürünler tercih etmek, büyük fark yaratacaktır.
Su kirliliğini azaltmak için;
Plastik kullanımını azaltın. Plastik poşetler yerine yeniden kullanılabilir bez alışveriş çantası kullanmayı tercih edin.
Doğada kaybolması mümkün olmayan ürünleri kullanmayın.
Kimyasal temizleyicilerin kaplarını atarken içerisinde zehirli maddelerin kalmadığından emin olun.
Aracınızı yağ ve antifriz sızıntısına karşı koruyun.
Hobi amaçlı bahçeniz varsa su akışına izin veren bir peyzaj kullanın ve ilaç kullanmaktan kaçının.
Açıklama:
EN IYI SEÇER MISIN;)
Cevap:
Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasıdır. Topraklarda meydana gelecek tüm olumsuz değişimler insan yaşamını kuvvetle etkileyecek güce sahiptir. İnsanların geçmişten gelen ve geçmişte zararları fark edilmemiş olan alışkanlıkları, bu gün toprak kirlenmesi ve bununla birlikte ortaya çıkan yer altı ve yüzey sularının kirlenmesine sebep olmaktadır. Toprak kayaçların parçalanmasıyla oluşur. Oluşumu çok uzun sürede gerçekleşen toprak insan eli ile çok kısa sürede tahrip edilir. Tarımın yapılabilmesi için temel unsur verimli tarım arazileridir yani topraktır. Daha çok ürün elde edebilmek için kullanılan gübreler, tarım ilaçları sağladıkları yararın yanı sıra toprak kirliliğinin önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Çevreye gelişigüzel atılan çöpler, evsel atıkların ve sanayi atıklarının arıtılmadan toprağa karıştırılması da toprağı kirleten etkenlerdendir . ♡ Su Kirliliği göl, nehir, okyanus, deniz ve yeraltı suları gibi su barındıran havzalarda görülen kirliliğe verilen genel addır. Her çeşit su kirliliği, kirliliğin bulunduğu havzanın çevresinde veya içinde yaşayan tüm canlılara zarar verdiği gibi, çeşitli türlerin ve biyolojik toplulukların yok olmasına ortam hazırlar. Su kirliliği, içinde zararlı bileşenler barındıran atık suların, yeterli arıtım işleminden geçirilmeksizin havzalara boşaltılmasıyla meydana gelir.
Hava kirliliği denince çoğu zaman şehirlerin ve endüstriyel tesislerin üzerinde yoğunlaşan gri, sisli hava akla gelir. Her ne kadar bu hava kirliliğinin nedenleri arasında en belirgin özellik olsa da, durum bununla sınırlı değildir.
Hava kirliliği, en temel tanımıyla zararlı maddelerin Dünya'nın atmosferine girmesidir. Bu maddeler atmosferde kalmaya devam ettikçe birçok olumsuz etkiye neden olmaktadır. Tüm canlıların en önemli gereksinimlerinden biri olan solunum ise atmosferdeki hava kalitesiyle doğrudan orantılıdır. Hava kalitesi kirlilikle azaldığında, ani ve uzun vadeli sonuçlar ortaya çıkar.