Cevap :

[tex]selam \infty [/tex]

  • en iyi seçersen sevinirim iyi dersler

ZAMİR (ADIL) NEDİR?

  • Zamirler (Adıllar)Zamirler; adların yerlerini tutan, kişileri ve nesneleri temsil veya işaret ederek karşılayan kelimelerdir. Varlıkları ifade ederken onların ismini söyleriz: Ayşe, kalem, masa, ağaç vb. "Ayşe hikâyeyi yazdı." cümlesini bazen varlığın yerine farklı kelime kullanarak ifade ederiz, örneğin "Ayşe onu yazdı." dediğimizde "onu" kelimesinin "hikâye" kelimesinin yerine kullanıldığını anlarız. İsmin yerine kullanılan kelimelere zamir adı verilir. Yalnız, zamirler adların yerini tuttukları hâlde, kendileri ile isimler arasında önemli bazı ayrılıklar vardır. Bilindiği gibi isimler, yalnız başlarına bir varlığa, bir nesneye ad olan sözlerdir. Söz gelimi "ayva" denildiği zaman zihinde "ayva" kavramı canlanır ve bu söz bize yalnız başına bir anlam verir oysa "Şehrimizin bütün serveti orada korunur.'' dediğimizde, bu cümledeki orada zamiri yalnız başına bir nesneyi bildirmemekte ve açık bir anlam taşımamaktadır. Bu zamirin somut bir anlam kazanabilmesi, ancak yerini tuttuğu isimle olan bağlantısının bilinmesine bağlıdır. Bu cümleye bir önceki "Kalemiz, tarihî bir anıt gibidir." cümlesi eklendiği zaman zamirin "kale" isminin yerini tuttuğu anlaşılır. Dolayısıyla "orada" zamiri de orada, yani "kalede" anlamını kazanmış olur. Zamirler, yerini tuttukları varlıklara ve özelliklerine göre ikiye ayrılır.

A. Kelime Hâlindeki Zamirler

  1. Kişi (Şahıs)Zamirleri
  2. İşaret Zamirleri
  3. Belgisiz Zamirler
  4. Soru Zamirleri

B. Ek Hâlindeki Zamirler

  • İyelik Zamirleri
  • İlgi Zamiri

A. Kelime Hâlindeki Zamirler

Kendi aralarında kişi, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır.

1. Kişi (Şahıs) ZamirleriKişi zamirleri, varlıkları kişi olarak temsil eden ve kişi adlarının yerine geçen zamirlerdir. Bütün varlıklar teklik ve çokluk biçimleri ile üç şahısta toplanır.

A. Kelime Hâlindeki Zamirler

  • Kişi (Şahıs) Zamirleri
  • İşaret Zamirleri
  • Belgisiz Zamirler
  • Soru Zamirleri

B. Ek Hâlindeki Zamirler

1. İyelik Zamirleri

2. İlgi Zamiri

A. Kelime Hâlindeki ZamirlerKendi aralarında kişi, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır.

1. Kişi (Şahıs) Zamirleri

  • Kişi zamirleri, varlıkları kişi olarak temsil eden ve kişi adlarının yerine geçen zamirlerdir. Bütün varlıklar teklik ve çokluk biçimleri ile üç şahısta toplanır.Örnek: İnsan kendi işini kendi yapmalı.Uyarı: Dönüşlülük zamiri, kişi zamirinin yerine kullanılabildiği gibi, kişi zamirleriylebirlikte, cümleye pekiştirme anlamı katacak şekilde de kullanılabilir.
  • Örnek: Bu sorunu kendim hallettim.Bu sorunu ben kendim hallettim.Birinci cümlede "kendim" kelimesi I. tekil kişiyi belirtecek şekilde, kişi zamirinin yerine; ikinci cümlede kişi zamiriyle (ben) birlikte, cümleye pekiştirme anlamı katacak şekilde kullanılmıştır.2. İşaret (Gösterme) ZamirleriVarlıkların adını söylemeden, onları işaretle göstermeye yarayan kelimelere işaret zamiri denir. "Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası, orası, öteki vb." işaret zamirleridir.Örnek: Çok kitap okurum ama onu daha önce okumamıştım.Bu cümlede, "onu" kelimesi işaret yoluyla "kitap" adının yerine kullanıldığından, işaret zamiridir.Örnek: Siz buraya daha önce gelmiş miydiniz?Bu cümlede "buraya" kelimesi, bir yer, mekân adının yerine geçtiği için işaret zamiridir.Uyarı: "O" ve "onlar" kelimeleri, Türkçede hem işaret zamiri hem kişi zamiri olarakkullanılabilir. Bu kelimeler, insan için kullanılırsa kişi zamiri; insan dışındaki varlıklariçin kullanılırsa işaret zamiri olur.Örnek: Onları eve de davet etmelisin.Onları bir hafta içinde tamamlaman gerekiyor.Birinci cümlede "onları" kelimesi, insan için kullanıldığından kişi zamiridir. İkinci cümlede ise insan dışındaki varlıklar için kullanıldığından işaret zamiridir.Uyarı: Diğer işaret zamirleri (bu, şu, bunlar, şunlar, öteki…) insan için de kullanılsa, zamir olduklarında her zaman işaret zamiridir."Osman'ın değil, bunun konusuna hazırlan." cümlesinde de "bu" kelimesi bir kişiyi karşılamasına rağmen işaret zamiridirUyarı: İşaret zamirleri varlıkların mesafesini belirtmek için kullanılır.Yakında olan için: buBiraz uzakta olan için: şuEn uzakta olan için: o işaret zamirleri kullanılır.3.Belgisiz Zamirlerİsimlerin yerini belli belirsiz, kesin olmayacak şekilde tutan zamirlerdir. Hangi varlığın yerini tuttukları açıkça belli değildir. Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, tümü, tamamı, herkes, hiçbiri, biri, falan, şey ...Örnek: Senin yerine başkası yazmanlık yapsın.Bu cümlede, "sen" zamiri, belli bir kişiyi karşılarken "başkası" kelimesi , karşıladığıkişi kesin olarak belirtilmediğinden, belgisiz zamirdir.Örnek: Birçoğu, kampanyaya destek verdi.Bu cümlede, "birçoğu" kelimesi, sayıca bir belirsizlik anlamı taşıyıp karşıladığı kişiler kesin olarak belirtilmediğinden, belgisiz zamirdir.Uyarı: Belirsizlik bildiren kelimeler bir isimden önce kullanılıyor, o ismi etkiliyorsa bu kelimeler belgisiz sıfat, bir ismin yerini tutuyorsa belgisiz zamir olur.Örnek: "Bazı insanlar tatlıya pek düşkün değildir." cümlesinde "bazı" kelimesi, "insanlar" kelimesini belirttiği için belgisiz sıfattır."Bazıları tatlıya pek düşkün değildir." cümlesinde ise "insanlar" isminin yerini tuttuğu için belgisiz zamirdir.4.Soru Zamirleriİsimlerin yerini soru yoluyla tutan kelimelere soru zamiri denir. "Ne, kim, kimi, hangisi, kaçı, nereye, nerede, nereden vb." kelimeler soru zamirleridir.Örnek: Seni tüm gün kim aradı?

ℳerhαbα

Zamirler

İsimlerin yerini tutan,varlık ve kavramları karışlayan sözcüklerdir.

Kişi Zamiri

Kişi isimlerinin yerini tutan zamirlerdir.

Ben,sen,o,biz,siz,onlar sözükleri kişi zamiridir.

Not :Ben ve sen zamirleri yönelme durum ekini aldıklarında bu kelimelerin köklerindeki "e"sesi "a"ya dönüşür.

Ben→Bana

Sen→Sana

Dönüşlülük Zamiri

Dönüşlülük zamiri kişi zamiri olarak da düşünülebilir.

Kendi sözcüğü dönüşlülük zamiridir.

İşaret Zamiri

Adların yerini işaret yolu ile tutan zamirlerdir.

Bu,şu,o,bunlar,şunlar,onlar,burası,şurası sözcükleri işaret zamiridir.

Not : "O" sözcüğü bir kişinin yerini tutuyorsa kişi zamiri,bir varlığın yerini tutuyorsa işaret zamiridir.

Belgisiz Zamir

Adların yerini belirsiz şekilde tutan zamirlerdir.

Başkası,bazıları,biri,herkes,birçok,hepimiz sözcükleri belgisiz zamirlerdir.

Soru Zamiri

İsimlerin yerini soru anlamlı sözcüklerle tutan zamirlerdir.

Hangisi,ne,nere gibi soru anlamı taşıyan sözcükler soru zamiridir.

Not :"Ne" sözcüğü "hangi" anlamında kullanıldığında soru sıfatı olur.

İlgi Zamiri

İsim tamlamalarında kullanılan sözcüğün yerine geçen "ki" ilgi zamiridir.

İyelik Zamiri

İyelik eklerine iyelik zamiri denir.

m,n,i,miz,iniz,leri ekleri iyelik zamiridir.

Örnekℓer bαnα αittir !

#AloNeaNqel17

#ss123451767

#XxPreciousLilyxX

Görseli göster Аноним
Görseli göster Аноним