2.Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru olarak verilmiştir? A) Tanzimat Fermanı - II. Abdülhamit B) I. Meşrutiyet - II. Mahmut C) İlk dış borç - Kırım Savaşı D) Fransız İhtilali - İmparatorlukların kurulması E) Mısır Sorunu - Küçük Kaynarca Antlaşması​

Cevap :

Cevap kesinlikle D olacaktır.

Fransız İhtilali ile birlikte imparatorluklar çökmüş ve yerini cumhuriyet rejimli devletler almıştır.

İyi Dersler!

Cevap:

C

Açıklama:

  1. Tanzimat Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur. Gülhane Parkı'nda okunması nedeniyle Gülhane Hatt-ı Şerifi, Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu veya Tanzimât-ı Hayriye olarak da anılır.
  2. Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.
  3. Osmanlı Devleti ilk dış borcunu Kırım Savaşı nedeni ile 1854 yılında İngiltere'den almış, sonraki yıllarda dış borçlanma artarak sürmüştür. Alınan dış borçlar kısa sürede devletin iflasına neden olmuş ve Osmanlı Devleti mali açıdan çökmüştür.
  4. Fransız İhtilali, özellikle çok uluslu yapıları olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Rusya ve Osmanlı Devleti'ni etkiledi. Mutlakiyet ile yönetilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Fransız İhtilali'nin getirmiş olduğu milliyetçilik akımı ve liberal fikirlerle parçalanabilirdi.
  5. Mısır sorunu geçici olarak Kütahya Antlaşması ile tamamen ise Londra Antlaşması ile çözüme kavuşmuştur.