Cevap :

Cevap:

meehabalr

Açıklama:

Merak öğrenmenin ilk adımıdır. Merak etmeyen öğrenemez. Öncelikle yaşadığımız şehrin özelliklerini, tarihini, kültürünü, coğrafi konumunu merak edip öğrenmemiz gerekir. Daha sonra ülkemizi iyi tanımak, en azından belli başlı illerini görmek,gezmek gerekir. Bunun için yeterli vakit ve para ayırmak çok önemlidir. Ne yazık ki bu konudaki merakımız uyandırılmaya muhtaç vaziyettedir. Bazen turistlere bakıp şaşırıyoruz. Buralara nasıl gelmişler diye hayran oluyoruz. Onlar tarihlerini iyi biliyorlar. Atalarından kalan izleri görmek için geliyorlar. Bunun için yeterli vakit ve para ayırıyorlar. Değişik insanlar tanımak,farklı kültürlerle tanışmak ufuk genişliği verir, bilgiyi ve görgüyü artırır. Biz bir şehri görmeyi oranın alış-veriş merkezlerini görmek, çarşılarını gezmek olarak algılıyoruz. Oysa bir şehri tanımak, o şehrin tarihini, sosyal hayatını, kültürünü tanımak, yani müzelerini gezmek, hatta coğrafyasını tanımaktır. Ne yazık ki yaşadığımız şehrin tarihini iyi bilmeyen, kültürüyle tanışmamış insanlar vardır. Bu konuda yerel medyaya da önemli görevler düşmektedir. Her geçen gün bir şeyler öğrenmek, daha ileriye gidebilmek, uzak hedeflere ulaşmak için kestirme yoldur?

Ben şöyle bir şey buldum işine yarar bel ki:

İletişim bireyin birtakım semboller kullanarak karşısındakini etkileme süreci olarak tanımlanabilir (1). Ailede okulda ve iş yaşamındaki iletişim sorunlarına ülkemizde son yıllarda yapılan araştırmalarda sıkça karşılaşılmaktadır. Baymur ve Yeşilyaprak?ın yaptıkları araştırmalarda lise ve üniversite öğrencilerinin iletişim yeterlikleriyle ilgili sorunların fazla olduğu görülmektedir. Bu sorunlardan bazıları; topluluk içinde konuşamamak karşı cinsle arkadaşlık etmekten çekinmek ana-baba ile sorunlarını tartışamamak... gibi. Voltanda yaptığı gözlemler sonucunda lise öğrencilerinde aynı sorunların bulunduğunu belirtmektedir (2 3).

Mooney?in üniversite öğrencileri üzerindeki çalışmasında öğrencilerin çok problemli olduğu alanlardan az problemli olduğu alana doğru şöyle bir sıralama yapılmıştır (4): Birinci sırada üniversite ile ilgili problemler ikinci sırada başkaları ile iletişim kurmaya ait sorunlar üçüncü sırada gelecekle ilgili sorunlar yer almıştır.

Çulha ve Dereli?ninyaptığı araştırmada iletişim sorunlarının ülkemizde artma eğilimi gösterdiği vurgulanmaktadır. İletişim sorunları olarak; duygu ve düşüncelerini açıkça söyleyememek rahat konuşamamak yaş ve sosyal statü olarak daha büyüklerle rahat konuşamamak bir arkadaş grubuna girememek karşıt cinsle arkadaş olamamak belirtilmektedir(5).