Cevap :
Bir bölgede bulunan mantar, mikroskobik canlı, bitki ve hayvanlar o bölgenin biyolojik zenginliklerini oluşturuyorlar. Bu canlılar ihtiyaç duydukları besinleri yaşadıkları ortamdan karşılıyorlar. Doğal ortamda yaşayan ve ihtiyaçlarını bu ortamdan karşılayan hayvanların yaşamına doğal yaşam denir.
Biyoçeşitliliğin, doğal yaşama etkisi büyüktür. Bir bölgede yaşayan canlıların çeşit ve sayıca zenginliğine biyoçeşitlilik denir. Kısaca, bir bölgede yaşayan bütün canlı türleri o bölgenin *biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor.*
İklim, sıcaklık, ışık, su gibi cansız faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkilerler. Bu faktörlerin elverişli olduğu bölgelerde biyoçeşitlilik artar. Örneğin ormanlık alanlarda biyoçeşitlilik daha fazladır. Çünkü burada iklim, sıcaklık ve su imkanı daha fazladır. Kutuplarda ise biyoçeşitlilik daha azdır. Çünkü buradaki iklim birçok canlının yaşaması için uygun değildir.
Biyoçeşitliliği Etkileyen Faktörler
İklim; Bitkiler ve hayvanlar her iklimde yaşayamazlar. İklimin soğuk, sıcak ve ılıman yapıya sahip olması bölgedeki canlı çeşitliliğini etkiliyor.
Doğal afetler; Bölgenin deprem, çığ ve sele müsait olması canlı çeşitliliğini etkiliyor.
Coğrafi konum; Bölgenin dünya üzerindeki konumu da canlı çeşitliliğini etkileyebiliyor.
Toprağın yapısı; Toprakta yer alan minerallerin zenginliği ile toprağın verimliliği canlı çeşitliliği üzerinde rol oynayabiliyor.
Yeryüzü şekilleri; Bölgenin, dağlık, ova, vadi gibi coğrafik özelliklerinin olması canlı çeşitliliğini etkiliyor.
İnsanlar; Dünya nüfusunun hızla artması ve buna bağlı olarak tüketimin de artması, madencilik ve tarımsal faaliyetler, şehirleşme ve aşırı enerji kullanımı biyoçeşitliliğin yok olmasına neden oluyor.
BASARİLARR