Cevap :

Selamm

Altıncı cevabımm

C şıkkı yanlıştır

Çünkü Aylar büyük yazılır✨

Anlatımı

Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982’de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran’da başlayacak.

Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genel­likle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar. Yürütme Kurulu toplantı­larını perşembe günleri yaparız.

Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb

Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Asyalılık, Darvinci, Konyalı, Bursalı vb.

Uyarı:Özel ad kendi anlamı dışında yeni bir anlam kazanmışsa büyük harfle başlamaz: acem (Türk müziğinde bir perde), hicaz (Türk müzi­ğinde bir makam), nihavent (Türk müziğinde bir makam), amper (elektrik akımında şiddet birimi), jul (fizikte iş bi­rimi), allahlık (saf, zararsız kimse), donkişotluk (gereği yokken kahra­manlık göstermeye kalkışma) vb.

Uyarı: Para birimleri büyük harfle başlamaz: avro, dinar, dolar, lira, kuruş, liret vb.

Uyarı :Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.

Uyarı: Müzikte kullanılan makam ve tür adları büyük harfle başlamaz: acemaşiran, acembuselik, bayati, hicazkâr, türkü, varsağı, bayatı vb.

Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.

 Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün ke­limeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.

 Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda, yer adının ilk harfi büyük yazılır: Hisar’dan, Boğaz’dan, Köşk’e vb.

İyi dersler

(daha var ama uzatmadım)

Cevap:

Merhaba ☁️

Açıklama:

➤ Tarih belirtirken gün ay ve yılın arasına " / " ve " . " konulabilir. Bu yüzden A ve D şıkları doğrudur.

~Bilgi~

❀ Belli bir günden bahsederken ayı büyük harfle yazmamız gerekir. Fakat tam olarak belli olmayan bir günde bahsediyorsak ay küçük harfle yazılır.

ÖRNEK:

》13 Haziran Pazartesi müzeye gideceğiz. ➠ Haziran ın hangi günü belli olduğu için büyük harfle yazılış.

》Önümüzdeki haziran müzeye gitmeyi düşünüyoruz. ➠ Tam olarak hangi haziranın hangi gününden bahsetmedi için küçük harfle yazılmış. Çünkü haziran ayının herhangi bir günü olabilir.

➤ Soruda tam olarak 10 Kasım diyerek gün ve yıl belirttiği için büyük harfle başlaması gerekir. Yani B şıkkı da doğrudur. Yanlış olan C şıkkıdır.

Cevap : C şıkkı

❣️Umarım yardımcı olabilmişimdir ❣️

✨BAŞARILAR ✨