Cevap :

ѕєℓαмм :)

»» Çevresel Sinir Sistemi :)

Çevremizden, iç organlarımızdan veya kaslarımızdan gelen uyarıları alan, bu uyarıları merkezi sinir sistemine ileten ve merkezi sinir sisteminin gelen uyarıya karşı verdiği cevabı kaslarımıza, iç organlarımıza ileten, vücudumuzdaki organlar ve kaslar ile merkezi sinir sistemi arasındaki iletişimi sağlayan sistemdir.

Merkezi sinir sistemini oluşturmakta olan sinirlerin dışındaki sinirlerden oluşur.

Bir sinir sisteminin işleyiş biçimi :

  1. Uyarılar duyu almaçları tarafından algılanır.
  2. Alınmış olan uyarılar sinirler yoluyla uyarı mesajı şeklinde merkezi sinir sistemine taşınır.
  3. Merkezi Sinir Sistemi gelen mesaja uygun bir cevap oluşturur.
  4. Sinirler yoluyla oluşturulan cevap kas hücrelerine taşınır.
  5. Kaslar ise cevaba uygun bir tepki oluşturur.

Tüm bu maddeler birkaç salise içinde gerçekleşir.

Örnek Bir Olay :

Elimizde bir kaktüsün dikenine dokunduğumuzda, uyarı sağlanır ve cevap oluşturulur. Daha sonra bu cevap kaslarla harekete dönüşür. Ve elimizi hemen çekeriz.

#OptiSınav

#Badee

11myth

Cevap:

Çevresel sinir sistemi (ÇSS), beyin ve omurilik haricindeki sinirler ve gangliyondan oluşur. ÇSS'nin ana işlevi, merkezi sinir sistemi (MSS) ile organ ve uzuvlar arasındaki iletişimi (bağlantıyı) sağlamaktır. Omurga ve kafatası gibi kemiklerle veya kan-beyin bariyeri ile korunan MSS'nin aksine ÇSS'nin koruması yoktur. Bu yüzden toksinler ve mekaniksel hasarlara maruz kalabilir. Çevresel sinir sistemi, somatik sinir sistemi ve otonom sinir sistemine ayrılır. Bazı yazılı medyada bunlara duyu sistemi de dahil edilir. Şekilde mavi ile gösterilenler ÇSS'e ait ana sinirlerdir. Ayrıca ÇSS, sinir sisteminin büyük bir bölümünü oluşturur.

Optik (Optic) olarak adlandırılan II. kraniyal sinir hariç diğer kraniyal sinirler ÇSS'nin bir bölümünü oluşturur. İkinci kraniyal sinir, tam bir çevresel sinir değildir, fakat ara beynin bir parçasıdır. Kraniyal sinir gangliyonu MSS'de başlar. Bununla birlikte geri kalan on bir kraniyal sinir aksonları beyne uzanır. Bu yüzden bunlar ÇSS'nin bir bölümüdür.

Sinirleri telefon kablolarına benzetebiliriz. Sinirler vücudumuzdan aldıkları mesajları beyne taşır. Vücudun içinde veya çevrede meydana gelen ve vücutta belirli bir tepkiye sebep olan fiziksel, kimyasal veya biyolojik etkilere uyarı denir. Uyarılar duyularımızda bulunan özel hücrelerle alınır. Alınan uyarı, sinirlerle merkezi sinir sistemine taşınır. Uyarılar sinir hücrelerinde kimyasal veya elektriksel değişikliğe yol açar. Bu değişikliğe uyartı mesajı denir. Uyartı mesajı merkezi sinir sistemine iletilir. Mesaj için oluşan cevap kaslara, organlara ve salgı bezlerine sinirler ile iletilir. Uyartı mesajı beyinde değerlendirilir ve uyarıya karşı bir cevap oluşur. Oluşan cevap yine sinirlerle organ veya yapılara iletilerek uyarıya tepki verir.

Açıklama:

kolay gelsin