Cevap :
>>Merhabalar
- Şifre "Aferin" olacaktır
☆☆Açıklama
- Sırası ile cümleler bakalım
~ "Boş zamanlarımda bulmaca çözüyorum" cümlesine anlamlı ve kurallı denmiş , doğrudur . Anlamlıdır ve yüklem sonda olduğu için kuralıdır (A)
~ "Hangi elbiseyi giyeceğini bilmiyorum" cümlesi soru cümlesidir denmiş , yanlıştır . Bu cümlede kararsızlık vardır , soru cümlesi değildir (F)
~ "Cümleler en az 2 sözcükten oluşabilir" denmiş , yanlıştır . 1 kelime ile oluşan soru cümleleri de vardır , örnek verirsek "Geldi" kelimesi bir kelimeyle oluşmuş cümledir (E)
~ "Ali , boya kalemleri" sözcük topluluğunun cümle olmadığını söylemiş , doğrudur . Yüklem olmadığı için bu cümle değildir (R)
~ "Hepsini yaptım ödevlerimin" cümlesine anlamlı ve kurallı denmiş , yanlıştır . Kurallı değildir çünkü yüklem sonra değildir (İ)
~ "Eyvah , köpek peşimden geliyor" cümlesinin sonuna ünlem işareti konuş denmiş , doğrudur . Uyarı , seslenme tarzı cümlelerde ünlem ya kelimeden sonra ya cümle sonunda gelir . Kelimeden sonra gelmediği için cümle sonuna gelecektir doğrudur (N)
ll#Ñazlí
Selam"
Doğru ve yanlışlara bakıp harfleri birleştirerek şifre yapılması gerekiyormuş.
- Doğrudur. Boş zamanlarımda bulmaca çözüyorum cümlesi anlamlı ve kurallıdır. Bu yüzden de 1'e A harfini koyacağız.
- Yanlıştır. Hangi elbiseyi giyeceğimi bilmiyorum tümcesi soru cümlesi değildir. 2'ye ise F harfini yerleştireceğiz.
- Yanlıştır. Cümleler en az iki sözcükten değil tek bir kelimeden cümle de oluşabilir. 3'e E harfi gelecektir.
- Doğrudur. Bu cümle yarıda kaldığı için cümle sayılmazdır. Burada cümle değildir demiş yani bu ifadeye 4'e R harfini yapacağız.
- Yanlıştır. Çünkü "ödevlerimin hepsini yaptım." olması gerekirken anlamlı olmaktan çıkmıştır. 5'e İ harfi gelecektir.
- Doğrudur. Korku, sevinç, üzüntü , şaşkınlık , kin , öfke gibi zamanlarda kelimenin veya cümlenin sonuna ünlem (!) işareti konur. Yani 6'ya ise N harfi koyulacaktır.