LGS 2023 öğrencisiyim. Aşağıdaki soruyu anlatabilir misiniz? Ben B demiştim, cevap D'ymiş.

Yansıma Sözcük
Dolaylama
İkileme

Seçeneklerin hangisinde yukarıdakilerden herhangi birinin örneği yoktur?

A) Ağrı gezimiz sırasında babamla Doğubayazıt'a da uğradık. Babam yıllar önce vatani görevini orada yaptığını, anılarını tazelemek istediğini söylemişti. Yıllar sonra bu topraklara gelmek ona oldukça heyecanlandırdı.

B) Çocuk korkarak yatağından fırladı. Dışarıdaki gök gürlemesinin şiddeti onu korkutmuş, uykundan uyandırmıştı. O tedirginlikle ablasının odasına kadar gitti.

C) Eline aldığı kitabı inceleyen öğretmen bize yönelerek "Hepiniz bu eser hakkında az çok bilgi sahibisiniz, o yüzden sınıfça bu eseri ele alıp tartışalım." dedi.

D) Bahçede sırayla ötüşen kuşları dinliyor, bu güzel seslerin ahengine kendisini kaptırıyordu. İçini sessizlik,dinginlik ve huzur kapladı. Doğa ona müthiş bir enerji veriyordu.​

Cevap :

-Merhaba-

  • İkileme;Eş ya da zıt anlamlı olan,birbirinden alakasız ya da benzeyen sözlerin art arda yazılmasına denir.Anlamı güçlendirmek için kullanılır genellikle.İçinde ikileme olan cümle C şıkkıdır.C şıkkındaki cümlede az çok ikilemesi var.Az çok ikilemesi karşıt kelimelerden oluşmuş ikilemedir.
  • Dolaylama;Bir kelimeyi direk yazmak yerine özenli,süslü yazmaya denir.Dolaylamanın olduğu cümle A şıkkıdır.
  • Yansıma sözcük;Doğadaki bir şeyin çıkardığı sestir.Yansıma sözcüğün olduğu cümle B şıkkıdır.B şıkkında gürlemek sözcüğü yansıma sözcüktür.Çünkü gök gürlerken gür diye ses çıkarır.D şıkkında yer alan ötüşmek sözcüğü yansıma sözcüğü değildir.Çünkü kuşlar öt öt diye ses çıkarmaz.Ötüşmek kelimesine dikkat etmeliyiz meb'in bu konu da en sevdiği kelimedir.

⛄Sorunuzun cevabı D şıkkıdır.

Başarılar.

~O güzel kupa kızıydı, sinek valesiydim bense♫