Atatürk döneminin temel hedeflerinden biri sanayi kuruluşlarına öncelik vermekti ancak halkın elinde bu amaç için yeterli sermaye yoktu. Bu durum aşağıdaki ilkelerden hangisini zorunlu kılmıştır?A HalkçılıkB İnkılapçılıkC DevletçilikD MilliyetçilikE Laiklik

Cevap :

Cevap:

C şıkkı

Açıklama:

*Halkçılık* = Toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır. Herkes kanun önünde eşittir. Halkçılık ilkesine göre; hiçbir kimse başkalarına karşı dinsel, dilsel, ırksal veya mezhepsel açıdan üstünlük sağlayamaz.

*İnkilapçılık*= Bir milletin sahip olduğu siyasi, sosyal ve askeri alanlardaki kurumların devlet eliyle makul ve ölçülü metotlarla köklü bir şekilde değiştirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

*Devletçilik*= Kurtuluş Savaşı'ndan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra, memleketin en kısa zamanda kalkınması sürecinde, özellikle ekonomik alanda bireylerin yapamayacağı bazı işleri devletin üzerine alması esasına dayanır.

*Milliyetçilik*= Din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını kimlik ve siyasi birliktelik değerlerine dayandıran sivil milliyetçi bir vatanperverlik anlayışıdır.

*Laiklik*= Genel anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, dinî inançların devlet yönetiminde ve siyasette rol oynamaması esasına dayanır.