Cevap :
Merhaba,
Hâlihazırda üniversitelerin önlisans veya lisans programlarından bir ya da birkaçını dereceyle bitirmiş öğrenciler, sınav ücretini yatırmak suretiyle sınava giriş sağlayabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanı dediğimiz (OBP) puan, 4 sene boyunca (Lise 1-Lise4 dahil) alınan dönem notlarının ortalamasıdır. Kısaca diploma notunuz diyebiliriz. Mevcudiyette önceden sınava girmiş ve tercih vermiş bir aday için (sınav başvurusunda sistemden "OBP'nin kullanılmasını istiyorum" seçeneği kullanılırsa) ham puana %60'ı da eklenerek yerleştirme puanı oluşturulur. Bu puanı kullanan ve bir tercih vermiş aday için tekrardan OBP kullanımı mevcut değildir. Özetle;
- Eğer tercih verdiyseniz ve ham puanınıza eklenip yerleştirme puanınız belirlendiyse, bir sonraki girişlerinizde bu puan düşer. Eğer tercih vermeyip mezuna bırakırsanız bir düşüş yaşanmayacaktır.
Sayısal ya da sözel fark etmeksizin, bir aday isteği alandan sınava giriş yapabilir. (Her bir oturum için kayıtlar açıldığında ücretini yatırmak şartıyla)
Etkiliyor. Dilci arkadaşların girmesi gereken 2 zorunlu oturum vardır. (TYT ve YDT) Bunun aksine AYT sınavına da girebilirler keyfî olarak. Dilciler bu sınava hiç girmeye de bilir. Ama ekstradan sayısal, sözel veya eşit ağırlık puanı da olsun isterlerse, o zaman bu sınava da girmesi gereklidir. Sayısalcıların İngilizce görmeden sıralama görmelerinin sebebi ise, her adayın ortak olarak zorunlu giriş sağladıkları TYT'dir.
- Dilcilerin ham puanı, TYT'nin %40'ı, YDT'nin %60'ı baz alınarak oluşturulur.
Sanıyorum pandemiden ötürü 2021-2022 yılları için bu uygulama geçerli kılındı. Bir aday şayet 2021-TYT sınavına girip bir puan elde ettiyse, ÖSYM'nin kılavuzundaki yönergelere istinaden Dönüştürülmüş Puan adı altında 2022 yani bu sene için kullanabiliyordu. 2023 için bir yönerge henüz yayımlanmadı dolayısıyla adayların 2021-TYT veyahut 2022-TYT puanlarını kullanacakları da meçhuldür. Dönüştürülmüş Puan için kriter, TYT'de 200 üzerinde ham puan alınmış olmasıdır.